MAK KOLAČ SA JABUKAMA I URMAMA (+ varijanta sa rogačem)
Potrebni sastojci:
-2 jaja
-2 kašike vanila arome
-1 kašika meda
-100g ovsenog brašna
-40g griza (koristila sam pirinčani, može koji god volite i imate)
-200g mlevenog maka
-2 kašikice praška za pecivo
-Pola kašikice sode bikarbone
-Pola kašikice morske soli
-Kašika neotopljenog kokosovog ulja (ili 2-3 kašike otopljenog)
-10 većih i sočnijih urmi
-2 veće sladje i sočnije jabuke (ili 4 manje/preporuka Zlatni deliše)
-5 kašika mleka
Glazura:
-2 kašike kakaoa
-2 kašike meda
-2 kašike kokosovog ulja
-2-3 kašike mleka
Jaja penasto umutiti zajedno sa vanilom i medom.
U drugoj posudi pomešati sve suve sastojke, te postepeno dodavati u smesu od jaja, lagano mešajući.
Urme iseći tako da budu što sitnije, a jabuku oguliti, narendati i dodati u smesu. Na kraju sipati kašiku po kašiku mleka, kokosovo ulje i sjedinjiti.
Smesu izliti u tepsiju ili kalup koji je obložen peci papirom i ravnomerno je rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Sastojke za glazuru sipajte u malu šerpicu ili džezvu za kafu, i istopite ih na laganoj temperaturi. Preliti preko ohladjenog kolača.
A ukoliko ste ljubitelj rogača, evo i varijante sa njim.. Rogač kolač sa jabukama i urmama. ;)
Potrebni sastojci:
- 2 jajeta
- 2 kašike vanila arome
- Kašika neotopljenog kokosovog ulja (ili 2-3 kašike otopljenog)
- 5 kašika mleka
- 200g mlevenog rogača
- 100g ovsenog brašna
- 40g griza (4 kašike)
- 2 kašikice praška za pecivo
- 1/2 kašikice sode bikarbone
- 1/2 kašikice morske soli
- 10 sočnih urmi
- 4 manje slatke jabuke (ili 2 veće/preporuka Zlatni deliše)
- 1/4 šolje smedjeg šećera
- 1/3 šolje seckanih oraha
- 1/2 kašikice cimeta ( po želji)
- 2 kašike kokosovog ulja
- 2 pune kašike meda
- 2 kašike kakaoa
- 2-3 kašike mleka
Коментари
Постави коментар