MAK KOLAČ SA JABUKAMA I URMAMA (+ varijanta sa rogačem)







Mak, jabuke, urme.. A odozgo neodoljivi kakao preliv... Mnogo sočan i sladak kolač, pun arome. Volećete ga...








Potrebni sastojci:

-2 jaja
-2 kašike vanila arome
-1 kašika meda
-100g ovsenog brašna
-40g griza (koristila sam pirinčani, može koji god volite i imate)
-200g mlevenog maka
-2 kašikice praška za pecivo
-Pola kašikice sode bikarbone
-Pola kašikice morske soli
-Kašika neotopljenog kokosovog ulja (ili 2-3 kašike otopljenog)
-10 većih i sočnijih urmi
-2 veće sladje i sočnije jabuke (ili 4 manje/preporuka Zlatni deliše)
-5 kašika mleka

Glazura:

-2 kašike kakaoa
-2 kašike meda
-2 kašike kokosovog ulja
-2-3 kašike mleka



Jaja penasto umutiti zajedno sa vanilom i medom.
U drugoj posudi pomešati sve suve sastojke, te postepeno dodavati u smesu od jaja, lagano mešajući.
Urme iseći tako da budu što sitnije, a jabuku oguliti, narendati i dodati u smesu. Na kraju sipati kašiku po kašiku mleka, kokosovo ulje i sjedinjiti.






Smesu izliti u tepsiju ili kalup koji je obložen peci papirom i ravnomerno je rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.




Sastojke za glazuru sipajte u malu šerpicu ili džezvu za kafu, i istopite ih na laganoj temperaturi. Preliti preko ohladjenog kolača.




A ukoliko ste ljubitelj rogača, evo i varijante sa njim.. Rogač kolač sa jabukama i urmama. ;)



Potrebni sastojci:
  • 2 jajeta
  • 2 kašike vanila arome
  • Kašika neotopljenog kokosovog ulja (ili 2-3 kašike otopljenog)
  • 5 kašika mleka
  • 200g mlevenog rogača
  • 100g ovsenog brašna
  • 40g griza (4 kašike)
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1/2 kašikice sode bikarbone
  • 1/2 kašikice morske soli
  • 10 sočnih urmi
  • 4 manje slatke jabuke (ili 2 veće/preporuka Zlatni deliše)
  • 1/4 šolje smedjeg šećera
  • 1/3 šolje seckanih oraha
  • 1/2 kašikice cimeta ( po želji)
Glazura:
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 2 pune kašike meda
  • 2 kašike kakaoa 
  • 2-3 kašike mleka 
Postupak pripreme je isti kao i kod varijante sa makom. Kolač ohladiti pre sečenja.

Коментари