SLATKI ZALOGAJI

Pa da ispratimo ovu 2018. kako dolikuje..  Uz omiljene slatke zalogaje. :) Ne samo da su jednostavni i brzi za pripremu, već su i mnogo ukusni, zdravi i hranljivi. Imam za vas 3 recepta za savršeni dezert. Kačila sam ih na instragramu, ali zaslužuju da budu i na blogu.

1.ORANŽ ČOKO KOLAČ


Potrebni sastojci:
-200g ovsenih pahuljica
-100g badema
-50g sirovog suncokreta
-10 urmi
-2 kašike meda
-1 kašika kokosovog ulja
-1 veća narandža
-2 kašike cimeta
-3 kašike kakaoa
-Pola kašikice morske soli
-Pola kašikice sode bikarbone
-30g crne čokolade


Posebno samleti pahuljice, bademe i suncokret do brašnaste teksture. Pomešati ih sve zajedno u posebnoj posudi i dodati cimet, kakao, so i sodu bikarbonu. Zatim u blenderu izblendati urme sa narandžom, dodati med, kokosovo ulje i ostalo. Mešati sve dok se smesa ne sjedinji i po potrebi dodavati vodu. (Samo ukoliko je potrebno, ja sam dodala 3 kašike) Smesu preneti na pleh ili kalup koji je obložen peci papirom. Crnu čokoladu iseckati i posuti odozgo. Seći na željeni oblik i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni oko 15 minuta. Kolač dobro ohladiti pre posluživanja i posuti kokos mrvicama, kakaom.. ili po želji.


2.LAŽNI RAFAELO/FAKE RAFAELLO

Ne samo da su jednostavni i ukusni, nego ih još možete jesti bez griže savesti. Prave se od samo 5 sastojaka, vrlo kvalitetnih i tako nam nastaje odličan zdrav kolač, odnosno odlična imitacija tradicionalnih rafaelo kuglica. 
Potrebni sastojci:
-3 kašikice kokos brašna
-3 kašikice kokos proteina
-3-4 kašika niskomasnog sira, ja sam koristila Ellu (po potrebi dodavati još, u zavisnosti od toga kakva vam je smesa)
-1 kašika meda (ili neki drugi zasladjivač, po želji)
-Bademi ili lešnici

Spojiti sve sastojke sem badema i lešnika i umešati ih viljuškom da se sve lepo poveže. Rukama oblikovati kuglice i puniti ih sa bademom ili lešnikom. Svaku kuglicu uvaljati u kokosove mrvice kako bi dobili efekat pravog rafaela.

Držite ih u frižideru sat/dva da se malo stegnu i onda su spremni za klopu


3.ČOKO MAK LOPTICE

Makoljubci i čokoljubci, obožavaćete ovaj slatkiš! 

Potrebni sastojci za 20 kuglica:
-10 urmi
-50g mlevenog maka
-100g mlevenog lana
-200g orasa
-1 kašika kakaa
-1 kašika meda
-1 kašikica vanila arome
-3 kašike ovsenih pahuljica
-Prstohvat morske soli 
-3-4 štangle crne čokolade
-Kašikica kokosovog ulja 


Mleveni mak preliti vodom tek toliko da se potopi smesa i skuvati dok potpuno voda ne upije. Usitnite orase i urme, pa potom u blender dodajte ostale sastojke.(sem crne čokolade i kokos ulja) Blendajte sve dok se ne dobije lepa kompaktna lepljiva smesa. E od te smese napravite kuglice željene veličine. Na pari rastopite čokoladu i kokosovo ulje i prelijte preko kuglica. Dobro rashladiti pre služenja. 


Коментари

Популарни постови