Slatko ljuta svinjetina i Svinjetina sa paprikom i šampinjonima
Svinjsko meso je u poslednje vreme žrtva brojnih promena razmišljanja, da li je zdravo, ili štetno za naš organizam i da li ga treba izbegavati. Ljudi su postali dosta skeptični što se ovog mesa tiče, te ga sve češće izbacuju iz svoje ishrane.
Medjutim, svinjetina (kao i ostalo meso i namirnice) u umerenoj količini je zdrava za naše telo, puno je nutrijenata i vitamina.
Podeliću sa vama dva omiljena načina pripreme svinjetine. Priprema je slična, ali su ukusi skroz drugačiji.
1.SLATKO-LJUTA SVINJETINA
Potrebni sastojci: (1 porcija)
- 150g nemasnog svinjskog buta
- Riža (po želji)
- 2 manje paprike
- Veća šargarepa
- 150-200gr crvenog kupusa
- 4-5 kolutića ljute papričice (Ukoliko ne volite jako ljuto izostavite, pošto je soja sos već ljutkast. Možete zameniti sa lukom ili prazilukom)
- Svež peršun (po želji)
- Kašika maslinovog ulja
- 2 kašike soja sosa
- Kašikica meda
- Kašikica senfa
- Zelena salata
- Začini- morska so, biber, majčina dušica, kurkuma
Skuvati rižu u blago posoljenoj vodi (1/3)
Meso uvaljajte u senf, so i biber i ispecite na ulju. Pecite na umerenoj temperaturi kako ne bi gorelo.
Dok se meso peče, isecite povrće, a kupus izrendajte. ( Ili isecite na krupno, kako više volite)
Kada je svinjetina ispečena, sklonite je sa strane, a u isti tiganj dodajte povrće i grilujte ga 10-15 minuta, dok se potpuno termički ne obradi. Divna boja povrća će nestati, ali miris i ukus ovog jela je fenomenalan.
Kada je povrće dovoljno obradjeno, vratite meso u tiganj i dodajte bosiljak, majčinu dušicu, kurkumu, soja sos i med. Smanjite temperaturu na najmanje i mešajte dok se sve lepo ne sjedinji.(5-6 minuta)
Servirati zajedno sa rižom, peršunom i zelenom salatom.
2.SVINJETINA SA PAPRIKOM I ŠAMPINJONIMA
Potrebni sastojci: (2 porcije)
- 400gr nemasnog svinjskog buta
- 2 veće zelene paprike
- 450gr šampinjona
- Riža (po izboru)
- Susam
- Začini- morska so, biber, origano, majčina dušica, bosiljak
- Kašika ulja od koštica grožđa (maslinovo ili po izboru)
- 2 kašike soja sosa
- Salata (paradajz, zelena, rukola)
Meso iseći na trakice, posoliti, pobiberiti i dodati ostale začine. Pouljiti i ostaviti da odstoji, pa je izgrilovati na tiganju. Kada je gotova izvaditi je u činiju i u istom tiganju ispržiti zelenu papriku, ostaviti je da bude blago hrskava. Izvaditi je iz tiganja, pa u istom ispržiti šampinjone i u njih dodati meso i papriku. Dodati soja sos i posuti prženim susamom. Poslužiti uz obarenu rižu i svežu salatu.
Коментари
Постави коментар