Slatko ljuta svinjetina i Svinjetina sa paprikom i šampinjonima

Svinjsko meso je u poslednje vreme žrtva brojnih promena razmišljanja, da li je zdravo, ili štetno za naš organizam i da li ga treba izbegavati. Ljudi su postali dosta skeptični što se ovog mesa tiče, te ga sve češće  izbacuju iz svoje ishrane.
Medjutim, svinjetina (kao i ostalo meso i namirnice) u umerenoj količini je zdrava za naše telo, puno je nutrijenata i vitamina. 
Podeliću sa vama dva omiljena načina pripreme svinjetine. Priprema je slična, ali su ukusi skroz drugačiji.

1.SLATKO-LJUTA SVINJETINA


Potrebni sastojci: (1 porcija)
  • 150g nemasnog svinjskog buta
  • Riža (po želji)
  • 2 manje paprike
  • Veća šargarepa
  • 150-200gr crvenog kupusa
  • 4-5 kolutića ljute papričice (Ukoliko ne volite jako ljuto izostavite, pošto je soja sos već ljutkast. Možete zameniti sa lukom ili prazilukom)
  • Svež peršun (po želji)
  • Kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike soja sosa
  • Kašikica meda
  • Kašikica senfa
  • Zelena salata
  • Začini- morska so, biber, majčina dušica, kurkuma

Skuvati rižu u blago posoljenoj vodi (1/3)
Meso uvaljajte u senf, so i biber i ispecite na ulju. Pecite na umerenoj temperaturi kako ne bi gorelo.
Dok se meso peče, isecite povrće, a kupus izrendajte. ( Ili isecite na krupno, kako više volite)
Kada je svinjetina ispečena, sklonite je sa strane, a u isti tiganj dodajte povrće i grilujte ga 10-15 minuta, dok se potpuno termički ne obradi. Divna boja povrća će nestati, ali miris i ukus ovog jela je fenomenalan.
Kada je povrće dovoljno obradjeno, vratite meso u tiganj i dodajte bosiljak, majčinu dušicu, kurkumu, soja sos i med. Smanjite temperaturu na najmanje i mešajte dok se sve lepo ne sjedinji.(5-6 minuta)
Servirati zajedno sa rižom, peršunom i zelenom salatom. 


2.SVINJETINA SA PAPRIKOM I ŠAMPINJONIMA


Potrebni sastojci: (2 porcije)
  • 400gr nemasnog svinjskog buta
  • 2 veće zelene paprike
  • 450gr šampinjona
  • Riža (po izboru)
  • Susam
  • Začini- morska so, biber, origano, majčina dušica, bosiljak
  • Kašika ulja od koštica grožđa (maslinovo ili po izboru)
  • 2 kašike soja sosa
  • Salata (paradajz, zelena, rukola)

Meso iseći na trakice, posoliti, pobiberiti i dodati ostale začine. Pouljiti i ostaviti da odstoji, pa je izgrilovati na tiganju. Kada je gotova izvaditi je u činiju i u istom tiganju ispržiti zelenu papriku, ostaviti je da bude blago hrskava. Izvaditi je iz tiganja, pa u istom ispržiti šampinjone i u njih dodati meso i papriku. Dodati soja sos i posuti prženim susamom. Poslužiti uz obarenu rižu i svežu salatu.

Коментари

Популарни постови