BURGERI OD GRAŠKA
Medju najlekovitijim, najkorisnijim i zdravim mahunarskim biljkama je svakako grašak. Postojao je u doba neolita, a u Evropu je stigao u vreme velikih seoba sa Istoka početkom srednjeg veka. U grašku dominiraju ugljeni hidrati i vlakna, a takodje poseduje i visok sadržaj proteina. Dobar je za gvoždje, sadrži vitamine C,E i K. Redovna konzumacija graška može eliminisati pojedine bolesti blažeg oblika, ali i ublažite neke jače. Nema razloga da ga ne jedete. :)
Sledi vrlo jednostavan recept za po meni najukusnije jelo od graška, a to su burgeri. Verujem da će vam se svideti, a naročito deci (koja "ne vole" grašak :D ) Ukusni su i kada su topli, a i hladni,
Potrebni sastojci:
-300g graška (skuvanog)
-4 kašike ovsenog brašna (može koje god, speltino, ražano, kukuruzno, heljdino...)
-1 puna kašika niskomasnog sira
-50g žutog sira po izboru
-1 jaje
-1 kašika mlevenog lana
-pola kašikice morske soli
-pola kašikice bibera
-1 kašika maslinovog ulja
Priprema je i više nego jednostavna. Sastojke ubacite u blender i blendate dok se ne dobije jednolična smesa.
Smesu vaditi kašikom, (za jedan burger je dovoljna jedna puna kašika) formirati željeni oblik i peći na zagrejanom tiganju po 3 minuta sa obe strane. Dobije se 7 burgerčića.
Коментари
Постави коментар