PROJA + 2 bonus recepta
Ako postoji nešto što bi mogla non stop da jedem, onda je to palenta. U svim mogućim oblicima. Slatka ili slana. Priznajem da prednost dajem slanim varijantama, i to je definitivno napravljena kao kaša sa topljenim žutim sirom odozgo i šoljom jogurta. Tu nema greške.
Recept za proju sam još davno našla u bakinoj kuvarici. U originalnom receptu ide klasično belo i kukuruzno brašno, kajmak, svinjska mast i još po nešto. Modifikovala sam taj recept, i napravila hranljiviju i zdraviju verziju proje.
Obožavam da ih jedem uz humus i seckane masline, kao i ajvar u kombinaciji sa kiselim krastavčićima, kobasicom, slaninom ili pečenicom. I šolja jogurta je obavezna!
Potrebni sastojci:
-200g speltinog brašna
-200g palente
-30g mlevenog lana
-250ml jogurta
-125ml kisele vode
-2 kašikice morke soli (Ukoliko volite slanije, dodajte još jednu kašikicu)
-2 kašikice praška za pecivo
-3 jaja
-1 dobra kašika belog sira (Niskomasni, zrnasti, feta, mladi sir.. koji god volite)
-150g žutog sira (Takodje po izboru)
-2 kašike maslinovog ulja
-Susam, lan, suncokret za posipanje
Upaliti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
U većoj posudi pomešati sve suve sastojke. Dodati umućena jaja, kiselu, jogurt, ulje, beli sir i mešati dok smesa ne postane jednolična. Žuti sir izrendati i umešati u masu. I to je to.
Ostaviti smesu da odstoji 10ak minuta, taman dok se rerna dovoljno ne zagreje.
Pleh obložiti peci papirom, izliti smesu, rasporediti je i dodati semenke odozgo. Peći na 180 stepeni 30 minuta.
********
SLATKA PALENTA
Potrebni sastojci:
4 kašike palente
1 kašika mlevenog lana
1 kašikica vanila arome
Pola šolje(2dcl) mleka
Pola šolje vode
Kašika niskomasnog sira
Banana
Kivi
Kikiriki puter (Mera je kašikica)
Kockica crne čokolade
U šerpicu sipati vodu, mleko, vanilu i kada blago provri dodati palentu i lan. Kuvati do željene gustine konstantno mešajući. Tokom kuvanja dodati sir i bananu. (Pola sam ispasirala, a pola isekla na krupnije komade) Dok je kaša vruća staviti crnu čokoladu, kako bi se fino istopila, kikiriki puter i kivi.
********
PALENTA SA BLITVOM
Potrebni sastojci:
8-9 kašika palente
Šolja ipo vode (2dcl)
Kašika maslinovog ulja
Blitva (po želji)
Žuti sir (100g)
Paradajz
Ljuta papričica
Pola kašikice morske soli
U šerpicu sipati vodu, pola kašikice maslinovog ulja, so i sačekati da voda blago provri. Blitvu blanširati. Postepeno dodavati palentu lagano mešajući do željene gustine. Pred kraj kuvanja dodati blanširanu blitvu i sve sjedinjii. Dok je palenta još vruća narendati odozgo sir, posuti kašikicom maslinovog ulja, iseckati povrće i uživati u savšenom mediteranskom ukusu!
Коментари
Постави коментар