PROSO, TO DIVNO PROSO

Superhrana? Šta je to?
U medicinskom rečniku, pojam superhrane glasi ovako:

“Ne-medicinski termin koji je popularan u medijima, odnosi se na hranu koja može imati osobine koje promovišu zdravlje, kao što je smanjenje rizika od bolesti ili poboljšanje bilo kojeg aspekta fizičkog ili emocionalnog zdravlja. Takozvana superhrana može imati neobično visok sadržaj antioksidanata, vitamina ili drugih hranljivih materija.”

Ukratko, to je hranljiva hrana koja se smatra posebno korisnom za zdravlje i dobrobit čoveka.

Ne može svaka superhrana biti dobra za sve, to je individualno.
Ja ih imam nekoliko, ali bi na prvo mesto definitivno stavila PROSO. (to divno proso :D )


Bogato je proteinima, vlaknima, mineralima i vitaminima. Ne sadrži gluten, te je pogodan za osobe kojima isti smeta.
Podeliću sa vama par recepata koje često spremam sa prosom.

PROSOTO




Potrebni sastojci:

-Pileći file 150g
-Pola šolje prosa (2dcl)
-Manji ljubičasti luk
-Veća šargarepa
-Peršun
-Začini: Morska so, biber, kurkuma, kari
-Kašikica senfa
-Šolja vode
-Kašika ulja
-Zelena salata, rukola, ljuta papričica
-Balans sir
-Sok od 1/4 limuna


Meso iseći na trakice, posoliti, pobiberiti, uvaljati u senf i ostaviti sa strane.
U veću šerpu sipati ulje, luk i ispržiti ga dok ne postane staklast. Dodati seckanu šaregarepu, komadiće mesa i dodati ostale začine. (kašikicu kurkume i pola kašikice karija) Propržiti dok se meso blago ne ispeče, dodati proso, umešati sve zajedno i ostaviti 5 minuta da se blago krčka. Preliti sa vodom i ostaviti da se kuva 20ak min. 5 minuta pred kraj dodati sitno seckani peršun i so po želji. 

Savršeno se slaže uz svežu zelenu salatu, rukolu, par kolutića ljute papričice, balans sir. Preliti sokom od limuna, po želji. :) 

Jednostavno, brzo, a mnogo ukusno, bogato i zdravo!



PROSO SA PILETINOM I LEBLEBIJAMA





Potrebni sastojci:

-Pileći file 150g
-Kuvane leblebije 100g
-Šargarepa
-Pola šolje prosa (2dcl)
-Svež peršun
-Prženi susam i suncokret
-Kineski kupus: 2 veća lista
-Začini: Morska so, biber, kurkuma, 
-Sok od pola limuna
-Kašika soja sosa
-Kašika ulja
-Šolja vode

Meso iseći na kockice, posoliti, pobiberiti, uvaljati u kurkumu (1 kašikica), preliti sokom od pola limuna i ostaviti sa strane.
Proso skuvati u blago posoljenoj vodi.
Meso izgrilovati u tiganju zajedno sa kolutovima šargarepe, kupusom i kuvanim leblebijama. Peći dok se meso ne porumeni, a šargarepa i kupus ne budu blago hrskavi. Pred kraj dodati kašiku soja sasa, pečeni susam i suncokret. Servirati sa prosom, svežim peršunom i svežom salatom, po želji.

PROSO SA PILEĆIM BATAKOM I PLAVIM PATLIDZANOM




Potrebni sastojci:

-Pileći batak
-Proso
-Plavi patlidzan
-Svež peršun
-Paradajz 
-Ljuta papričica
-Začini: Morska so i biber
-Ulje
-Voda ( za proso)


Batak posoliti, pobiberiti i peći na ulju.
Proso skuvati u blago posoljenoj vodi.
Plavi patlidzan iseći na sitne kockice i posebno izgrilovati. Kada je gotov u isti tiganj dodati proso i umešati zajedno sa svežim peršunom. 




PROSO SA TIKVICAMA I ŠARGAREPOM



Potrebni sastojci:

-Pileći file 150g
-Proso
-Tikvica
-Šargarepa
-Svež peršun
-Začini: Morska so, biber
-Ulje
-Šolja vode


Meso posoliti, pobiberiti i peći na ulju.
Proso skuvati u blago posoljenoj vodi.
Posebno izgrilovati tikvicu i šargarepu, i pred kraj dodati svež peršun.










Proso zaista možete kombinovati uz sve i svašta. Ovo su samo neke od ideja za pripremu. Uvek sam više za slanu varijantu sa ovom žitaricom, nego slatku.





Kada se zasitim svega, volim vruće proso da prelijem sa hladnim mlekom, i odozgo stavim cimeta. Eto, to je jedina slatkasta varijanta koju za sada primenjujem. 




Коментари

Популарни постови