Sarmice sa keljom + recept za ćufte






Potrebni sastojci:


-Glavica kelja
-1/2 kg mlevenog mesa ( svinsko ili juneće, po želji)
-Glavica crnog luka
-Čen belog luka
-Veća šargarepa
-50gr riže (oko 5 kašika)
-Svež peršun
-1/2 kašičice crvene paprike
-Morska so, biber
-100gr pavlake
-50ml mleka
-100ml vode
-Ulje



          Fil za sarmice

Sitno iseckan luk izdinstati i u to dodati sitrno iseckanu šargarepu.




Skloniti sa vatre i  dodati, meso, sitno naseckanog peršuna, opran pirinač, kašikicu soli, 1/2 kašičice bibera, 1/2 kašičice paprike i sitno seckan beli luk.



Listove kelja odvojiti od glavice, dobro oprati pod tekućom vodom i nožem odseći korenasti deo. Blanširati ih u kipućoj posoljenoj vodi 4min. Blanširane listove uroniti u hladnu vodu, ocediti ih i praviti sarmice.
Redjati ih u pouljenu vatrostalnu posudu, naliti 200ml vode, blago posoliti i pobiberiti, dodati jedan list peršuna, poklopiti i staviti u rernu na 200 stepeni sat vremena.
U pedesetom minutu preliti ih sa mešavinom pavlake, mleka i vratiti na jos 10min, ali otklopljeno.





Služiti uz grčki jogurt, bareni krompir ili po želji.





Ostalo mi je viška fila, pa sam odlučila da napravim ćuftice u paradajz sosu. :)




Dodatni sastojci:

-Čaša paradajza (200ml)
-300ml vode
-Kašika griza (pirinčani ili po želji)
-Morska so, biber




U paradajz dodati vodu, so, biber i malu vezicu lista peršuna. Kada prokuva dodati loptice od mesa, kuvati ih oko 40min i dodati 1 kašiku pirinčanog griza, (ili po izboru) kuvati 5-10min i servirati uz željeni prilog.


Druga verzija sarmica sa keljom, bez pečenja u rerni


Potrebni sastojci:
  • 500g mlevenog mesa (Po želji, ja sam koristila svinjsko)
  • Glavica kelja
  • Crni luk
  • Čen belog luka
  • 2 šargarepe
  • 5 punih kašika pirinča
  • Kašika ulja od koštica groždja (Ili ulje koje inače koristite)
  • Začini: Morska so, biber, crvena paprika
  • Po želji-List celera






Listove kelja oprati i kratko blanširati u blago posoljenoj vodi.
Izdinstati crni luk. Kada omekša dodati sitno seckanu šargarepu. Nastaviti dinstati zajedno još par minuta i skloniti sa vatre. Potom dodati meso, sitno seckani beli luk, začine i 5 punih kašika pirinča. Dobro izmešati.

Blanširane listove kelja puniti sa smesom od mesa i savijati ih kao sarmice. Staviti u veću šerpu i naliti sa 2 čaše vode (po potrebi dodavati ukoliko voda ispari) Dodati po želji list celera i kuvati oko sat vremena na umerenoj temperaturi.



Servirati sa grčkim jogurom i po želji parčetom hleba, i ja sam dodala odozgo još malo bibera i ljute tucane papričice.


























Коментари

Популарни постови