TAHINI KOCKE


Sirova užina, koja može da vam stoji u frižideru neograničeno, zato što ne sadrži mleko, mlečne proizvode i jaja. Pravi se brzo, mnogo je ukusno, hranljivo, a svideće se pogotovo onima koji vole kombinaciju slatko/slano. :) Ukus je mnogo sličan ćeten alvi.
Ukoliko niste ljubitelj tahini namaza, uvek ga možete zameniti sa nekim omiljenim putrerom. (kikiriki, lešnikov, bademov..)





Potrebni sastojci:

-1/2 šolje ovsenih pahuljica (2,5dcl)
-1/2 kokos mrvica (brašna)
-1/2 orašastih plodova (koristila sam mix prepečenih lešnika i badema)
-13 urmi
-7 suvih kajsija
-2 kašikice tahinija
-2 kašikice vanila arome
-Kašika meda
-Prstohvat morske soli
-Voda 4-5 kašika (po potrebi)
-Kokosovo ulje za podmazivanje (opciono)
-Susam za posipanje


Najpre sameljite ovsene pahuljice do teksture brašna. Dodati kokos, pa sve zajedno samleti. Masu prebaciti u dublji sud. Orašaste plodove samleti do željene teksture, u zavisnosti da li volite kada se osete, tj kada krckaju, ili do brašnaste teksture. Dodati u suve sastojke zajedno sa soli, promešati i ostaviti sa strane.
U blender ubaciti urme, kajsije, vanilu, med, vodu i blendati dok se ne dobije jednolična homogena smesa. Spojiti ih sa suvim sastojcima, i dobro mešati dok se sve ne sjedinji. Po potrebi dodavati vodu.
Smesa treba da izgleda kao na fotografiji ispod.



Presuti je u kalup koji je podmazan sa malo kokosovog ulja i dobro utisnuti rukama. Posuti susama odozgo i opet utiskivati dok se susam ne zalepi za masu.
Držati u frižideru ili u zamrzivaču, i poslužiti kada je dobro prohladjeno. :)







A evo i kako ja pravim tahini namaz. :)


Potrebni sastojci:

-250g susama
-Kašika maslinovog ulja
-Prstohvat morske soli

Priprema je i više nego jednostavna. Susam tostirati na teflonu, i ostaviti da se prohladi. Ubaciti susam u blender  i sitno ga samleti da počne da se lepi sa strane, Dodati ulje, so i blendati sve dok se ne dobije glatka, ali gusta smesa. Sipati u staklenu posudicu/teglicu. U frižideru može da stoji i do 2-3 nedelje. 


Коментари

  1. Sada sam ih napravila pa ću probati, ali u postupku ti nigde ne piše da se dodaju 2 kašikice tahinija ��

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови