ŽITO TORTA

SREĆAN BADNJI DAN! Moj omiljeni i najdraži praznik.
Juče sam napravila Žito tortu i sad pravac kod bake i deke. Riblja čorba, pečena riba, kokice, suvo voće, ratluk, orašasti plodovi, rezanci sa mlevenim makom i orasima..moja porodica na okupu. Nema lepšeg i bezbrižnijeg osećaja. A uveče se tradicionalno na ulici pali Badnjak, pravi posan pasulj i okuplja komšiluk. Sve mi miriši na detinjstvo i na dane kada sam bila mladja. Vreme baš brzo prolazi, slažete li se? :) Sve što smo stariji, to se sve više i "raspršujemo", svako na svoju stranu, svako svojim putrem.. Ali uspomene i sećanja su nešto što nam zauvek ostaju u srcu, i treba ih čuvati i sećati ih se sa osmehom i radošću, kao i nastaviti porodičnu tradiciju. To je pravo bogadstvo.





Da se ja vratim na tortu. Vrlo jedostavan način pripreme, ukusno, bogato hranljivim sastojcima. Nešto slično klasičnom žitu, ili ti koljivu, na malo zdraviji način. :)




Potrebni sastojci:

-900g kuvane pšenice
-1 veća sočnija jabuka
-1 kašika mlevenog lana
-1 kašika mlevenog rogača
-2 kašike cimeta
-1 kašikica vanila arome
-2 kašike meda
-200g orasa
-150g suvog groždja
-Sok od pola limuna


E sad, prilikom pravljenja ove torte možete da sve sastojke ubacite u blender i da blendate dok se sastojci ne povežu.
Ja sam blendala svaki sastojak ponaosob. Prvo blago izblendati pšenicu u blenderu, a možete i viljuškom izgnječiti. Ja volim kada osetim i po koje celo zrno žitarice, tj ne volim kada je skroz "smuljano".
Jabuku oguliti, izrendati, preliti sokom od limuna i pomešati u činiji sa pšenicom.
Dodati lan, rogač, cimet, vanilu, med i promešati.
U blenderu posebno samleti orase, i dodati u naše sastojke, a ostaviti jednu kašiku za odozgo.
Isto uraditi i sa suvim groždjem, mada ih možete ubaciti i cele. Meni je mnogo lepše kada se tek tek malo izblendaju, i puste svoj "sok" :)
Masa treba da izgleda kao na fotografiji ispod.



Smesu sipati u pleh, dobro utisnuti, oblikovati i posuti mlevenim orasima i suvim groždjem. Dobro rasladiti pre posluživanja. (3-4 sata, a najbolje preko noći da se svi sastojci aromatizuju i sjedinje)




Uživajte u današnjem svetom danu, uz svoje najmilije. :)

Коментари

Постави коментар

Популарни постови