ČORBA OD PASULJA



Od svih mahunarki, najviše volim pasulj. Kada sam bila mladja baka i mama su ga često pravile, a sada je i došao red na mene. Uvek ga napravim u većoj količini, da ga imam, što bi se reklo, za "dva put" :D
Dok sam bila student, i živela sama, u toku ispitnog roka ovo jelo mi je bilo spas. Napravim veću količinu, pravac frižider, i imam gotov ručak za neki od narednih dana.




O tome koliko je pasulj zdrav, mislim da ni ne treba da govorim..To svi već znamo. :)








Potrebni sastojci:

-2 šolje pasulja
-Crni luk
-Praziluk
-2 čena belog luka
-Veči krompir
-2 veće šargarepe
-Začini: morska so, biber, crvena paprika
-Kašika ulja (Koristila sam ulje od koštica groždja, najbolje bi bilo da je što neutralnije)
-Kašikica griza (Pirinčani, vi po izboru)
-Peršun
-Voda






Zeleni pasulj oprati, dva puta otkuvati, odliti vodu, dodati seckani crni i beli luk, praziluk, peršun, soli i bibera po ukusu
Kuvati u šerpi od 3l i nju naliti vode.
Kada voda prokuva, smanjiti temperaturu, pustiti da se kuva. Posle pola sata dodati seckanu šargarepu na krupne kolutove, te kuvati još pola sata. Kada prodje tih pola sata dodati krompir isečen na kockice.
20 minuta od kako smo dodali krompir ide "lažna zaprška" :D -na 1 kašiku ulja propžiti 1 kašikicu vrhom punu griza i 1 kašikicu crvene paprike. Kratko pržiti da ne bi bilo gorko. Vruću zapršku sipati u pasulj.
Kuvati još 5 minuta i ostaviti na toploj ringli uz povremeno mešanje.

























Коментари

Популарни постови