ČORBICA OD SOČIVA
To čarobno i bogato SOČIVO!
Puno je proteina, hranljivih sastojaka i mnogo je zdravo. Najčešće pravim čorbicu od ove mahunarke, priprema je skoro ista kao i za pasulj. Uvek napravim veću količinu kako bi imali za "dva puta", što je dosta praktično i olakšavajuće. A i veliki sam ljubitelj ručka "na kašiku" pa mi je ovo jedno od omiljenih jela.
Potrebni sastojci:
- 250g zelenog sočiva
- Crni luk
- Praziluk
- Beli luk
- Krompir (2 manja ili 1 veći)
- Šargarepa (3 srednje)
- Kašika ulja
- Začini: morska so, biber, crvena paprika
- Peršun
- Voda
Sočivo oprati, dva puta otkuvati u vodi (oko 10 minuta), procediti ga i vratiti ga u šerpu. Takodje dodati u šerpu sitno seckani crni i beli luk, praziluk, peršun, šargarepu isečenu na kolutove i so i biber po ukusu.
Dodati 2,5l vode i kuvati uz povremeno mešanje.
Posle 40 minuta dodati sitno seckani krompir i kašikicu aleve paprike.
Kuvati jos 15ak minuta uz povremeno mešanje. I to je to. Jednostavno, a mnogo zdravo i bogato.
Sočivo je blagog ukusa, i možete uvek da se igrate sa začinima i da ga nadogradjujete.
Коментари
Постави коментар