DOMAĆI DŽEM OD MALINA I NEODOLJIVE ČINKE +džem od jabuke iz blendera


Nešto što uvek imam u zamrzivaču su maline. Iskreno, najviše volim da ih jedem dok im se sezona, kada su sveže. Zamrznute stavljam u kolače, torte, nekada u ovsenu kašu.. Došla sam na ideju da napravim neku svoju verziju džema, bez belog šećera i ostalih veštačkih dodataka i aroma.



Ukusom sam se oduševila, kao i teksturom. Nastao je sasvim slučajno, ideja mi je sinula dok sam pekla palačinke, a u zamrzivaču ugledala samo maline. :D A i savršeno je išao uz njih, jer u smesi za iste dominira bademovo brašno, i baš je bio savršen spoj!






Potrebni sastojci za palačinke:


-50g bademovog brašna
-30g ovsenog  brašna
-1 jaje
-Kašika mlevenog rogača
-Pola kašikice cimeta
-Pola šolje (2dcl) kisele vode
-Prstohvat morske soli
-Kokosovo ulje za podmazivanje

U posudu pomešati suve sastojke, dodati jaje i izmešati. Postepeno sipati kiselu vodu lagano mešajući, sve dok se ne dobije jedna gušća homogena smesa. Zagrejan tiganj podmazati uljem, i peći palačinkice 3-4 minuta sa obe strane. ( Dok se ne pojave mehurići) Ja sam dobila četiri veće palačinke i jednu manju koju uvek pojedem bez ičega, ta mi takodje bude i nekako najsladja. :D


MALINA DŽEM: 

-100g malina
-Manja banana
-1 kašika kokosovog ulja
-1 kašika meda (ili drugi zasladjivač, po želji)


Najpre uključite ringlu na srednju temperaturu da se zagreje, stavite šerpicu i dodajte zaledjene maline. Kada maline počnu da puštaju svoj sok, i da se polako otapaju (meni je trebalo oko 5-6 minuta) dodajte ulje, iznječenu bananu, dobro promešajte, poklopite i ostavite da se "krčka" 10ak minuta. Kada se sastojci povežu i fino skuvaju, šerpicu skronite sa ringle, dodajte med, dobro promešajte, prohladite i uživajte u slatkom i ukusnom domaćem džemu. :)

Ukoliko želite da napravite veću količinu, ili vam ostane, džem sipajte u staklenu teglicu i držite u frižideru.










DŽEM OD JABUKE IZ BLENDERA



Potrebni sastojci:

-1 sočna jabuka
-12 urmi
-1 kašika mlevenog rogača
-1 kašika vanila arome
-1 kašikica morske soli
- 4-5 kašika mleka

Jabuku oguliti, iseckati na kockice i izblendati u blenderu tako da se dobije pire. Dodati urme i izblendati ih sa jabukom. Postepeno dodavati ostale sastojke i blendati sve dok se ne dobije jedna jednolična smesa. Mleko dodavati po potrebi.
I to je to. Jednostavno i brzo, zar ne? A mnogo ukusno i hranljivo, Možete džem jesti kao preliv za palačinke, nalaz na hleb, uz keksiće, bananu.. Šta god vam duša želi! :D





Коментари

Популарни постови