PIZZA (sa integralnim i sa klasičnim testom)

Uvek sam za parče dobre pizze! Svakako da je domaća, homemade varijanta mnogo zdravija, a osim toga mnogo i ukusnija. Mada se ne bunim ni da je pojedem u nekome restoranu ili piceriji! ;)
Ona mi je pravi "comfort food", ali nije nešto što pravim baš često.

Ali kada spremam, testo za pizzu uvek pravim na 2 načina, sa integrlanim brašnom i klasično testo,sa belim brašnom. Moram da vas priznam da česće pravim klasično testo, jer mi je mnogo lepše i ukusnije, dok mi je sa integralnim testom pizza malo teža. :)
Što se tiče nadeva uvek koristim domaći paradajz sok, mocarela sir, mnogo povrća, šampinjone i suhomesnato, a najčešće je to pršuta, pečenica ili suvi vrat. I dosta origana! :D

1. PIZZA SA KLASIČNIM TESTOM 



Potrebni sastojci: (2 srednje pizze)

  • Oko 500g brašna (TIP 400)
  • Kašikica suvog kvasca (Ili 1/3 svežeg kvasca)
  • Kašikica šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašikice morske soli
  • 250ml mlake vode
Kvasac pomešati sa šećerom, preliti mlakom vodom i ostaviti da nadodje. Brašno pomešati sa soli, dodati ulje, nadošli kvasac i zamesiti testo. Ostaviti ga da odstoji bar 1h, premesiti ga i opet ostaviti da odstoji pola sata. Podeliti ga na dva dela, i svaki deo rukama  razvući u željeni oblik.

I sad ide najzanimljiviji deo, a to je da obogatite pizzu sa nadevima.

Pre pečenja
U letnjem periodu, paradajz mi je neizostavan, kao i sveži bosiok. :)




2. PIZZA SA INTEGRALNIM TESTOM 







Potrebni sastojci: (1 srednja pizza)

  • 250g integrlanog brašna (pola pšenično integralno, pola speltino)
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 125ml vode
  • 1/8 svežeg kvasca
  • Pola kašikice šećera
  • Kašika maslinovog ulja

Zamesiti testo i ostaviti da odstoji minimum sat vremena. Nakon toga ga premesiti i ostaviti  da "odmori" još 10-15 minuta.



Zatim ga rastanjiti kao na fotografiji ispod.





Sastojci za filovanje: (predlog)



  • Domaći paradajz sok
  • Mocarela sir 
  • Šampinjoni
  • Kukuruz šećerac
  • Ljuta papričica
  • Pileća prsa 
  • Origano
  • Rukola
  • Masline
















Koju vi birate? :)














Коментари

Популарни постови