PIZZA (sa integralnim i sa klasičnim testom)
Uvek sam za parče dobre pizze! Svakako da je domaća, homemade varijanta mnogo zdravija, a osim toga mnogo i ukusnija. Mada se ne bunim ni da je pojedem u nekome restoranu ili piceriji! ;)
Ona mi je pravi "comfort food", ali nije nešto što pravim baš često.
Ali kada spremam, testo za pizzu uvek pravim na 2 načina, sa integrlanim brašnom i klasično testo,sa belim brašnom. Moram da vas priznam da česće pravim klasično testo, jer mi je mnogo lepše i ukusnije, dok mi je sa integralnim testom pizza malo teža. :)
Što se tiče nadeva uvek koristim domaći paradajz sok, mocarela sir, mnogo povrća, šampinjone i suhomesnato, a najčešće je to pršuta, pečenica ili suvi vrat. I dosta origana! :D
Potrebni sastojci: (1 srednja pizza)
Zatim ga rastanjiti kao na fotografiji ispod.
Ona mi je pravi "comfort food", ali nije nešto što pravim baš često.
Ali kada spremam, testo za pizzu uvek pravim na 2 načina, sa integrlanim brašnom i klasično testo,sa belim brašnom. Moram da vas priznam da česće pravim klasično testo, jer mi je mnogo lepše i ukusnije, dok mi je sa integralnim testom pizza malo teža. :)
Što se tiče nadeva uvek koristim domaći paradajz sok, mocarela sir, mnogo povrća, šampinjone i suhomesnato, a najčešće je to pršuta, pečenica ili suvi vrat. I dosta origana! :D
- Oko 500g brašna (TIP 400)
- Kašikica suvog kvasca (Ili 1/3 svežeg kvasca)
- Kašikica šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašikice morske soli
- 250ml mlake vode
Kvasac pomešati sa šećerom, preliti mlakom vodom i ostaviti da nadodje. Brašno pomešati sa soli, dodati ulje, nadošli kvasac i zamesiti testo. Ostaviti ga da odstoji bar 1h, premesiti ga i opet ostaviti da odstoji pola sata. Podeliti ga na dva dela, i svaki deo rukama razvući u željeni oblik.
I sad ide najzanimljiviji deo, a to je da obogatite pizzu sa nadevima.
Pre pečenja |
U letnjem periodu, paradajz mi je neizostavan, kao i sveži bosiok. :)
2. PIZZA SA INTEGRALNIM TESTOM
Potrebni sastojci: (1 srednja pizza)
- 250g integrlanog brašna (pola pšenično integralno, pola speltino)
- 1/4 kašičice morske soli
- 125ml vode
- 1/8 svežeg kvasca
- Pola kašikice šećera
- Kašika maslinovog ulja
Zamesiti testo i ostaviti da odstoji minimum sat vremena. Nakon toga ga premesiti i ostaviti da "odmori" još 10-15 minuta.
Zatim ga rastanjiti kao na fotografiji ispod.
Sastojci za filovanje: (predlog)
- Domaći paradajz sok
- Mocarela sir
- Šampinjoni
- Kukuruz šećerac
- Ljuta papričica
- Pileća prsa
- Origano
- Rukola
- Masline
Koju vi birate? :)
Коментари
Постави коментар