Čokoladna fantazija
Čokoljubci.. Gde ste?
Ako volite slatko, čokoladno, sočno..Obožavaćete ovaj kolač!
Ono što je fascinantno je to, da ovaj kolač ne sadrži jaja, šećer i brašno, a ukus je... malo reći SAVRŠEN!
Šećer nam dolazi iz prirodnih sastojaka, i to je ono što kolač čini slatkim.
Tako da, možete napraviti i sirovu verziju. Izbacite sodu i smesu stavite u zamrzivač i ostavite da prenoći.
Ali ipak, ovaj pečeni ima neku posebnu "čaroliju"... Ipak je on čokoladna fantazija.
Potrebni sastojci:
Bilo bi dobro da torta odstoji sat-dva, pa tek onda da se poluži!
Ako volite slatko, čokoladno, sočno..Obožavaćete ovaj kolač!
Ono što je fascinantno je to, da ovaj kolač ne sadrži jaja, šećer i brašno, a ukus je... malo reći SAVRŠEN!
Šećer nam dolazi iz prirodnih sastojaka, i to je ono što kolač čini slatkim.
Dok sam smišljala sastojke za kolač, prvo je trebao da bude sirov. Ali mi je kliknulo u glavi: "A da ja dodam malo praška za pecivo, pa da ga ispečem?" Kad ono, otvaram ladicu, nema praška za pecivo, a uvek ima..pa sigurno 2,3 kesice. Ništa probacu sa sodom bikarbonom, pa nek ide život.
I ne, nisam pogrešila. Dobila sam savršeno sočan, sladak, čokoladan kolač.Tako da, možete napraviti i sirovu verziju. Izbacite sodu i smesu stavite u zamrzivač i ostavite da prenoći.
Ali ipak, ovaj pečeni ima neku posebnu "čaroliju"... Ipak je on čokoladna fantazija.
Potrebni sastojci:
- 1+1/2 šolje kuvanih leblebija (šolja od 2,5 dcl) =pola šolje sirove leblebije
- 15 urmi
- 4 kašike ovsenog brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1 kašika kokosovog ulja
- 1+1/2 šolje mleka (šolja od 2 dcl)
- Pola kašikice cimeta
- Kašika meda
- Kašika vanila arome
- Na vrh kašikice chili papričice
- Pola kašikice morske soli
- Kašikica sode bikarbone
Glazura:
- 80g crne čokolade (ili čokolade za kuvanje)
- 2 kašikice kokosovog ulja
*Leblebije potopiti u vodi i ostaviti ih da prenoće, a sledećeg dana ih kuvati oko sat vremena. Kada se skuvaju, ocediti ih od vode, i ohladiti.
U posudi pomešati sve suve sastojke.
U blender ubaciti leblebije, urme, mleko, vanilu i blendati sve dok se ne dobije kompaktna jednolična i homogena smesa.
Pomešati dobijeno iz blendera sa suvim sastojcima, dodati med, kokosovo ulje i dobro umešati.
Ovo može da se uradi i na jednostavniji način, ukoliko imate jači blender, tako što ćete ubaciti sve sastojke i izblendati. Ali ja sam nekako sigurnija da će mi smesa biti lepša kada suve i mokre sastojke razdvojim. :)
Smesu sipati u pleh, (ja sam koristila okrugli kalup za tortu) ravnomerno je rasporediti, i peći u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta na 180 stepeni.
Glazura: Istopiti čokoladu i kokosovo ulje na pari, i preliti preko prohladjenog kolača.
Bilo bi dobro da torta odstoji sat-dva, pa tek onda da se poluži!
Коментари
Постави коментар