Čokoladna fantazija

Čokoljubci.. Gde ste?
Ako volite slatko, čokoladno, sočno..Obožavaćete ovaj kolač!
Ono što je fascinantno je to, da ovaj kolač ne sadrži jaja, šećer i brašno, a ukus je... malo reći SAVRŠEN!
Šećer nam dolazi iz prirodnih sastojaka, i to je ono što kolač čini slatkim.





 Dok sam smišljala sastojke za kolač, prvo je trebao da bude sirov. Ali mi je kliknulo u glavi: "A da ja dodam malo praška za pecivo, pa da ga ispečem?" Kad ono, otvaram ladicu, nema praška za pecivo, a uvek ima..pa sigurno 2,3 kesice. Ništa probacu sa sodom bikarbonom, pa nek ide život.
 I ne, nisam pogrešila. Dobila sam savršeno sočan, sladak, čokoladan kolač.
Tako da, možete napraviti i sirovu verziju. Izbacite sodu i smesu stavite u zamrzivač i ostavite da prenoći.
Ali ipak, ovaj pečeni ima neku posebnu "čaroliju"... Ipak je on čokoladna fantazija.



Potrebni sastojci:


  • 1+1/2 šolje kuvanih leblebija (šolja od 2,5 dcl) =pola šolje sirove leblebije
  • 15 urmi
  • 4 kašike ovsenog brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1+1/2 šolje mleka (šolja od 2 dcl)
  • Pola kašikice cimeta
  • Kašika meda
  • Kašika vanila arome
  • Na vrh kašikice chili papričice
  • Pola kašikice morske soli
  • Kašikica sode bikarbone

Glazura:
  • 80g crne čokolade (ili čokolade za kuvanje)
  • 2 kašikice kokosovog ulja
*Leblebije potopiti u vodi i ostaviti ih da prenoće, a sledećeg dana ih kuvati oko sat vremena. Kada se skuvaju, ocediti ih od vode, i ohladiti.


U posudi pomešati sve suve sastojke.
U blender ubaciti leblebije, urme, mleko, vanilu i blendati sve dok se ne dobije kompaktna jednolična i homogena smesa. 
Pomešati dobijeno iz blendera sa suvim sastojcima, dodati med, kokosovo ulje i dobro umešati.

Ovo može da se uradi i na jednostavniji način, ukoliko imate jači blender, tako što ćete ubaciti sve sastojke i izblendati. Ali ja sam nekako sigurnija da će mi smesa biti lepša kada suve i mokre sastojke razdvojim. :)




Smesu sipati u pleh, (ja sam koristila okrugli kalup za tortu) ravnomerno je rasporediti, i peći u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta na 180 stepeni.

Glazura: Istopiti čokoladu i kokosovo ulje na pari, i preliti preko prohladjenog kolača.




Bilo bi dobro da torta odstoji sat-dva, pa tek onda da se poluži!



























Коментари

Популарни постови