MEDENI KOLAČ
Naišla sam na 4 prezrele banane i odmah sam odlučila da ću napraviti banana bread. Ali baš čudno za mene i "totalno neočekivano", napravila sam sočan i čokoladni kolač.
Obećevam da sledeći put pravim banana bread! :D
Potrebni sastojci:
- 4 banane
- 2 jaja
- 2 kašike meda
- 250g jogurta
- 5 urmi (moje su baš bile poveće i mesnate)
- 100g integralnog brašna (pročitati napomenu ispod)
- 4 kašike kakaoa
- Kašika mlevenog lana
- Kašikica praška za pecivo
- 1/2 kašikice sode bikarbone
- Prstohvat morske soli
- Kašikica neotopljenog kokosovog ulja
***NAPOMENA*** U ovom receptu sam koristila ražano brašno, jer je ono malo mokrasto, a ja sam htela da dobijem baš sočan kolač. Nećete pogrešiti i ukoliko stavite pšenično ili speltino brašno, tada će kolač biti malo čvršći i puniji. Možete i kombinovati 50/50.
Jaja umutiti penasto. Postepeno dodavati banane i konstantno mutiti. Dodati med, jogurt i kokosovo ulje.
U posebnoj posuti pomešati sve suve sastojke i postepeno dodavati mokrim. Urme iseckati i dodatati u smesu.
Upaliti rernu da se zagreje, a za to vreme nek smesa malo odstoji.
Izliti u kalup (ja sam koristila manji kalup za hleb) koji je obložen peci papirom i peći oko 45-50 minuta na 180 stepeni.
Možete koristiti i đuveč tepsiju, samo pazite na vreme pečenja.
Možete koristiti i đuveč tepsiju, samo pazite na vreme pečenja.
Kada se ispeče, ostaviti ga da se ohladi 15-20 minuta, te ga pažljivo odvojiti od peci papira, i što je mnogo bitno, staviti ga na rešetku od rerne da se skroz ohladi.
Toping:
- 1-2 kašike pekmeza od kajsije
- Crna čokolada (ili čokolada za kuvanje)-oko 50g, a može i više! ;)
- Kašikica kokosovog ulja
Kolač premazati pekmezom,te ga onda preliti glazurom od čokolade.
Ukus me mnogo podseća na medeno srce, baš zbog kombinacije pekmeza od kajsije i čokoladne glazure, zato sam kolač i nazvala medeni. Ukoliko ste ljubitelji istog, verujem da će vam se svideti.
Odozgo možete da pospete krupno seckane ili mlevene orašaste plodove, kokos mrvice ili po želji! :)
Коментари
Постави коментар