BANANA KOLAČ SA VIŠNJAMA




 Za doručak ili večeru uz šolju mleka, jogurta ili kakaoa, ili pak kao poslastica posle popodnevne kafe. Ovaj kolač je toliko sočan, mek, umereno sladak, bogat aromama hranljivih sastojaka.
Izgledom podseća na tradicionalni kolač zabadaču ili kako ga neki zovu, starinski žuti kolač sa višnjama, samo što je banana kolač zdravija verzija.






Potrebni sastojci:


  • 150g speltinog brašna
  • 110g ovsenog brašna
  • 50g kokos brašna (mrvica)
  • 1/2 kašikice morske soli
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • Na vrh kašikice sode bikarbone
  • 4 jaja
  • 4 zrele banane
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike vanila arome
  • Kašika meda
  • 1/2 čaše (od 2 dcl) jogurta
  • Čaša višanja
Višnje prethodno odlediti i ocediti od tečnosti. 

U jednoj posudi izmešati sve suve sastojke.
Odvojiti belanca i žumanca. 
Belanca umutiti u čvrst šne.
U žumanca dodati preostale mokre sastojke, banane i dobro ih umutiti mikserom dok se ne sjedinje. Toj smesi dodati suve sastojke, lagano mešajući špatulom. 
Dobijenu smesu polako dodavati belancima, lagano mešajući špatulom, kako bi belanca ostala vazdušasta.

Dobijenu masu presuti u pleh, koji je obložen peci papirom (ja sam ga malo samo premazala uljem) i posuti višnjama.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni 35-40 minuta na 180 stepeni.

Kada se kolač ispeče, prohladiti ga, pažljivo odvojiti od peci papira i ostaviti da se još malo prohladi na rešetki od rerne.








Po želji posuti kokos mrvicama ili mlevenim orašastim.

*Umesto višanja možete koristiti maline, borovnice ili neko drugo voće koje volite.





Коментари

Популарни постови