ĆUFTE OD LEBLEBIJA


Obožavam leblebije. Humus, kao grickalica, prilog uz ručak ili večeru.. Na bilo koji način da ih  spremim, preukusne su mi, a i odličan su izvor proteina.
Došla sam na ideju na spremim nešto malo drugačije, a to su ćuftice od njih. Mnogo se lako i brzo spremaju. Smutite, stavite na pleh, ispečete i to je to.  A i mnogo su zdrave!



Možete da kombinujete sa kojim god povrćem želite, kao i začinima, brašnom i umakom.

Takodje možete napraviti i više, tako da imate za par dana. Doručak, uz ručak, užina ili večera.





Potrebni sastojci: (Za 12 ćuftica)


  • Čaša sirovih lebleblija (oko 100g)
  • 1 jaje
  • Kašika mlevenog lana
  • Pola kašike kukuruznog žutog brašna
  • Začini: Morska so, biber, kurkuma, crvena paprika
  • Svež peršun
  • Struk mladog luka
  • Veća šargarepa
  • Maslinovo ulje 

Lebleblije potopiti noć pre u hladnu vodu. Sutradan ih dobro ocediti i usitiniti u blenderu. Ne treba ih kuvati.
Dodati rendanu šargarepu, sitno seckani struk od mladog luka, seckani peršun i sve začine. Umutiti jaje i dodati lan i brašno. Najbolje bi bilo da smesa odstoji 1-2 sata u frižideru.



Rukama oblikovati male ćuftice i redjati ih u pleh koji je obložem peci papirom. Poprskati ih maslinovim uljem i posuti susamom, po želji.







Uz ćuftice sam pripremila i šargarepu koju sam poprskala maslinovim uljem i začinila sa origanom, ruzmarinom, morskom solju i majčinom dušicom.


Peče se 25-30 minuta na 180 stepeni, u prethodno zagrejanoj rerni.



Umak sa krastavcem:

  • Svež krastavac (oguliti ga i iseckasti na kockice)
  • 3 kašike kiselog mleka (ili grčkog jogrta)
  • Kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • Seckani sveži peršun






Коментари

Популарни постови