ĆUFTE OD LEBLEBIJA
Obožavam leblebije. Humus, kao grickalica, prilog uz ručak ili večeru.. Na bilo koji način da ih spremim, preukusne su mi, a i odličan su izvor proteina.
Došla sam na ideju na spremim nešto malo drugačije, a to su ćuftice od njih. Mnogo se lako i brzo spremaju. Smutite, stavite na pleh, ispečete i to je to. A i mnogo su zdrave!
Možete da kombinujete sa kojim god povrćem želite, kao i začinima, brašnom i umakom.
Potrebni sastojci: (Za 12 ćuftica)
- Čaša sirovih lebleblija (oko 100g)
- 1 jaje
- Kašika mlevenog lana
- Pola kašike kukuruznog žutog brašna
- Začini: Morska so, biber, kurkuma, crvena paprika
- Svež peršun
- Struk mladog luka
- Veća šargarepa
- Maslinovo ulje
Lebleblije potopiti noć pre u hladnu vodu. Sutradan ih dobro ocediti i usitiniti u blenderu. Ne treba ih kuvati.
Dodati rendanu šargarepu, sitno seckani struk od mladog luka, seckani peršun i sve začine. Umutiti jaje i dodati lan i brašno. Najbolje bi bilo da smesa odstoji 1-2 sata u frižideru.
Rukama oblikovati male ćuftice i redjati ih u pleh koji je obložem peci papirom. Poprskati ih maslinovim uljem i posuti susamom, po želji.
Uz ćuftice sam pripremila i šargarepu koju sam poprskala maslinovim uljem i začinila sa origanom, ruzmarinom, morskom solju i majčinom dušicom.
Peče se 25-30 minuta na 180 stepeni, u prethodno zagrejanoj rerni.
Umak sa krastavcem:
- Svež krastavac (oguliti ga i iseckasti na kockice)
- 3 kašike kiselog mleka (ili grčkog jogrta)
- Kašika maslinovog ulja
- Prstohvat morske soli
- Seckani sveži peršun
Коментари
Постави коментар