SLATKI HELJDINI UŠTIPCI

 Uštipci koji mirišu na jesen.. Zasladjeni bananom, a kombinacija jabuka, cimeta, meda i oraha ne može da ne valja! ;)




Ovaj recept je nastao sasvim slučajno, Jele su mi se heljdine palačinke, ali u tom trenutku nisam imala heljdinog brašna. Sva sreća pa mi je tegla sa celim zrnom heljde bila puna.
Samlela sam je u blenderu i dobila brašno.. Znate li šta? Mislim da ću sad ovo češće da pravim, ne samo sa heljdom, već i sa drugim žitaricama.
Ne samo da je povoljnije, nego je mnogo ukusnije. I palačinke/uštipci ne budu gorkastog ukusa, kao što je slučaj sa kupovnim brašnom, te onda moram da stavljam dosta začina i limuna kako bih neutralisala taj gorči ukus. :)



Potrebni sastojci:

  • 1/3 šolje + 2 kašike samlevenog i prosejanog heljdinog brašna
  • Zrelija veća banana
  • Manja sladja jabuka
  • 1 jaje
  • Kašikica cimeta
  • 1/3 kašikice praška za pecivo
  • 1/4 kašikice sode bikarbone
  • Prstohvat morske soli
  • Kašika mleka
Bananu dobro ispasirati, te u nju umutiti jaje. U drugoj činiji sjediniti sve brašnaste sastojke te dodati smesi od banane i jajeta. Dodati mleko i dobro umutiti. Na kraju oguliti jabuku, iseći je na sitne kockice i dodati u smesu.


Smesu vaditi kašikom ili manjom kutlačom, i formirati manje uštipke kako bi se lakše okretali. Peći 2-3 minuta sa obe strane na kokosovom ulju.


Od smese se dobiju 6 manjih uštipaka/palačinkica.



Moj izbor za toping su med, orasi i još cimeta! :)





Коментари

Популарни постови