SLATKI HELJDINI UŠTIPCI
Ovaj recept je nastao sasvim slučajno, Jele su mi se heljdine palačinke, ali u tom trenutku nisam imala heljdinog brašna. Sva sreća pa mi je tegla sa celim zrnom heljde bila puna.
Samlela sam je u blenderu i dobila brašno.. Znate li šta? Mislim da ću sad ovo češće da pravim, ne samo sa heljdom, već i sa drugim žitaricama.
Ne samo da je povoljnije, nego je mnogo ukusnije. I palačinke/uštipci ne budu gorkastog ukusa, kao što je slučaj sa kupovnim brašnom, te onda moram da stavljam dosta začina i limuna kako bih neutralisala taj gorči ukus. :)
Potrebni sastojci:
- 1/3 šolje + 2 kašike samlevenog i prosejanog heljdinog brašna
- Zrelija veća banana
- Manja sladja jabuka
- 1 jaje
- Kašikica cimeta
- 1/3 kašikice praška za pecivo
- 1/4 kašikice sode bikarbone
- Prstohvat morske soli
- Kašika mleka
Bananu dobro ispasirati, te u nju umutiti jaje. U drugoj činiji sjediniti sve brašnaste sastojke te dodati smesi od banane i jajeta. Dodati mleko i dobro umutiti. Na kraju oguliti jabuku, iseći je na sitne kockice i dodati u smesu.
Smesu vaditi kašikom ili manjom kutlačom, i formirati manje uštipke kako bi se lakše okretali. Peći 2-3 minuta sa obe strane na kokosovom ulju.
Od smese se dobiju 6 manjih uštipaka/palačinkica.
Moj izbor za toping su med, orasi i još cimeta! :)
Коментари
Постави коментар