BANANA HLEB (KOLAČ)
Banana hleb, ili ti banana kolač. :)
Toliko dugo želim da ga napravim. Uvek mi se nadju u frižideru bar 2-3 prezrele banane, ali ih uvek iskoritim za ovsene kaše ili mug cake. Aliii ovog puta čim sam ih ugledala odlučila sam da je vreme za banana kolač! :D I ne znam šta sam čekala do sad... Fantastičan ukus, a o mirisu da ne govorim. Savršen je za doručak, užinu, dezert.. ali i slatku večeru ukoliko volite. :)
Potrebni sastojci:
- 3 (pre)zrele banane
- 2 veća jaja
- 2 šolje speltinog brašna
- Šolja ovsenih pahuljica
- Kašika cimeta
- 1/2 kašikice mlevenog rogača
- Prstohvat morske soli
- 5 punih kašika smedjeg šećera
- Puna kašikica praška za pecivo
- Kašikica vanila arome
- Kašika kokosovog ulja
- 1/2 šolje jogurta (Može i sa mlekom, ali meni je mnogo lepše i sočnije kada se pravi sa jogurtom)
- +šaka ovsenih pahuljica i kašikica smedjeg šećera za posipanje (opciono)
U dubljoj posudi izgnječiti banane, te dodati jaja i dobro umutiti. Dodati jogurt i vanilu. U drugoj posudi izmešati sve suve sastojke i dodati mokrim, lagano mešajući.
Smesu izliti u pleh za hleb koji je obložen peci papirom. Posuti ovsenim pahuljicama i šećerom odozgo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 45 minuta do sat vremena, na 180 stepeni. Obavezno proverite čačkalicom posle 40 minuta da li je pečeno iznutra. Ostaviti ga da se potpuno ohladi, te ga onda izvaditi iz kalupa i poslužiti.
Servirati ga na primer sa kikiriki puterom i namazom od grčkog jogurta, maline i meda. :)
Коментари
Постави коментар