kukuruzne palačinke sa španatom i sitnim sirom


Palačinkice, pogačice.. Kako god ih nazvali, osim što su veoma interesantne zelene boje, mnogo su i ukusne, što je najbitnije. :D
 Španat skoro i da se ne oseti, ali svakako daje fini šmek i aromu, ali i  fantastičan izgled. 
Po meni su idealne kako za doručak, tako i za večeru. Slažu se sa svim namazima. Mi smo ih ovog puta za doručak jeli uz karamel preliv i voćkice. A ukoliko volite slanu varijantu, sa humusom idu odlično!





Potrebni sastojci:
  • Šolja žutog kukuruznog brašna
  • 1+1/2 šolje ovsenog brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1/4 kašikice sode bikarbone
  • Kašikica morske soli
  • Kašikica nerafinisanog smeđeg šećera
  • 3 veća jaja
  • 2 pune šake španata
  • Kašikica vanila arome
  • 2 pune kašike sitnog sira (Koristila sam Urdu, sir od surutke, možete staviti koji god sir volite i želite; niskomasni, punomasni i sl.)
  • Oko 350ml mleka
Od ove količine sastojaka se dobije 12 srednjih palačinkica.

U većoj činiji pomešati sve suve sastojke.
U blenderu izblendati jaja sa španatom i sirom. Dobijenu zelenu smesu pomešati sa suvim sastojcima, te postepeno dodavati mleko. Mleko dodavati sve dok se ne dobije gušća homogena smesa, kao na fotografiji ispod.




Smesu vaditi manjom kutlačom. Peći na zagrejanom teflonu, na srednjoj temperaturi. Ukoliko je potrebno teflon pre svake palačinkice tiganj podmazati sa uljem ili puterom.




Karamel preliv:
  • 1/3 šolje indijskog oraha
  • 15 urmi
  • Kašikica vanila arome
  • 1/3 kašikice morske soli
  • Sok od jedne veće narandže
Indijski orah potopiti i ostaviti ga da prenoći. Nakon toga ga ocediti od vode i ubaciti u blender sa ostalim sastojcima, te blendati sve dok se ne dobije jednolična, gušća i kremasta smesa.


 Karamel preliv možete napraviti i bez indijskog oraha. Ja često i tako pravim. Ukus je podjednako dobar, samo smesa preliva nije toliko gusta i kremasta, kao i sa orahom! :)







 

Коментари

Популарни постови