"Gingerbread" mafini sa orasima
Ovi mafini su pravi praznički zalogaji. Slatki, sočni.. i onda naidjete na koji orah. :) A i miris je fenomenalan.
Uvek kažem kako i nisam neki ljubitelj kolača koji se peku, a onda ih napravim i oduševim se!
Ovi mafini su me baaš oduševili! :))
Ovi mafini jesu slatki.. Ali ja sam ih jela i u kombinaciji sa feta sirom, rukolom i maslinama i kombinacija je odlična!
Potrebni sastojci:
- 1+1/2 šolja brašna ( Koristila sam 1 šolju ječmenog brašnu i 1/2 ovsenog brašna i mnogo mi se svidja kako se ponašaju zajedno)
- Kašikica sode bikarbone
- 1/4 kašikice praška za pecivo
- Kašikica mlevenog djumbira
- Kašikica cimeta
- 1/2 mlevenog rogača
- 1/4 kašikice morske soli
- 1/4 šolje smedjeg šećera (Koristila sam tamni muskovado smedji šećer koji je intezivnijeg i jačeg ukusa, ukoliko stavljate običan smedji šećer stavite kašiku, dve više)
- 2 jajeta
- 2 kašike meda
- Kašikica vanila arome
- 2 kašike maslinovog ulja ( Može i kokosovo ulje)
- Malo limunovog soka
- 1/2 šolje jogurta
- 1/3 šolje orasa
Napomena**
Ukoliko želite posnu verziju kolača, umesto jaja stavite 2 kašike mlevenog lana potopljena u 6 kašika vode, a umesto jogurta biljno mleko.
U jednoj posudi pomešati sve suve sastojke, U drugoj, dobro umutiti jaja, te dodati jogurt, vanilu i med.
Mokre sastojke sipati u suve, mešajući.
Orahe grubo naseckati i umešati u smesu.
Smesu sam vadila kašikom za vadjenje sladoleda, kako bi mi svi bili jednaki. :)
Mafini će narasti, tako da je dovoljno da smesu sipate do pola kalupa. Odozgo po želji staviti po koju ovsenu pahuljicu i smedjeg šećera kako bi se mafini dodatno karamelizovali.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta na 180 stepeni.
**Količina je za 12 mafina, a mera je šolja od 240ml.
Za dodatni užitak, prelijte ih sa malo meda! ;)
Коментари
Постави коментар