Svinjska džigerica sa belim lukom i peršunom uz pire krompir
Svinjska dzigerica sa belim lukom mi je pravo zimsko jelo. Uz pire od krompira mi je najlepsa, a i pravo da vam kazem, ovo jelo me momentalno vraca u detinjstvo. :)
Primetila sam da veliki broj ljudi imaju totalnu odbojnost prema ovakvom mesu, tačnije iznutricama i da ih svrstava pod pojmom "nezdravo". Ali to je apsolutno netačno. Iznutrice su hranljive i nutritivno kvalitetne. Sadrže proteine visokog kvaliteta, vitamine A i B, velike količine gvoždja.. Takodje su i niskokalorične, verovali ili ne. :)
Meni je omiljena svinjska džigerica, koju pripremam na isti način kao i moja baka. Tj, imam samo jednu malu izmenu, umesto belog pšeničnog brašna koristim speltino.
Potrebni sastojci: (2-3 porcije)
- 500g svinjske dzigerice
- Šoljica mleka
- 4-5 punih kašika speltinog brašna
- 2-3 kašike svinjske masti (za pečenje)
- Začini: Morska so
- 2 čena belog luka
- Vezica svežeg peršuna
- 3 krompira srednje veličine
- 100-150ml mleka (po potrebi)
- Kocka putera
- Morska so (po želji)
Krompir oljuštiti, iseći na kriške i staviti da se kuva u blago posoljenoj vodi za pire.
Posle pola sata, dzigericu dobro posušiti ubrusom.
Uvaljati u brašno i polako pržiit na masti.
Isprženu dzigericu posoliti, redjati na tanjir, preliti sa dve kašike masti gde se pržilo, te od gore naseckati beli luk i peršun.
Gotov krompir ocediti od vode, izgnječiti i umutiti mikserom sa mlekom i puterom.
Servirati sa salatom! :)
Prijatno!
Коментари
Постави коментар