Granola iz tiganja



 U kući uvek moram da imam činijicu sa domaćom granolom.  Odlična je za doručak, užinu, uvek zgodna za poneti.. A i za neku večernju zasladu. ;)

Od kada sam je prvi put (slučajno) napravila na tiganju, više je nikad ne pečem u rerni. Hrskavija mi je i ukusnija. Takodje možete da napravite količinu samo za jedan obrok. Ko bi još zbog toga palio rernu. :D 

 Ovog puta sam je priprmila sa slatkim chia džemom od malina, a u kombinaciji sa grčkim jogutom i svežim voćkicama je totalna fantazija!
 I da, ništa bez kikiriki putera. :P



Potrebni sastojci: (Mera je šolja od 240ml)
  • Šolja ovsenih pahuljica
  • 1/2 šolje sirove heljde
  • 1/3 šolje semeki budeve
  • 1/4 šolje suncokreta
  • 1/3 šolje badema
  • 1/3 šolje oraha
  • Prstohvat morske soli
  • 1+1/2 kašikice cimeta
  • Kašikica mlevenog rogača
  • 2 kašike otopljenog kokosovog ulja
  • Kašika vanila arome
  • 2 kašike meda
  • 1/4 šolje sušenih brusnica
  • 1/4 šolje suvog grožđa
  • 1/4 šolje kokos mrvica
U manjoj posudici pomešati med, vanilu, kokosovo ulje i ostaviti sa strane.
Bademe i orahe grubo naseckati.
Temperaturu ringle stavite na jaču i postepeno dodavati ovsene pahuljice, heljdu, semenke bundeve, suncokret, seckane bademe i orahe, konstantno mešajući. Kada semenke počnu na pucketaju, smanjiti temperaturu i dodati so, cimet i rogač. Izmešati.


Semenke preliti sa mešavinom meda, vanile i kokos ulja. Mešati sve dok se potpuno ne sjedine i ne postanu lepljive. Skloniti sa ringle i dodati suvo voće, kokos mrvice i izmešati.


Od ove količine sastojaka dobije se puna velika tegla. Može da stoji i do mesec dana.



ČIA DŽEM SA MALINAMA (2-3 porcije)
  • Šolja zamrznutih malina
  • 1/4 šolje vode
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1/2 kašikice cimeta (po želji, super je i sa vanila aromom)
  • 2 kašikice meda
  • 4 kašikice chia semenki
  • Prstohvat morske soli

Maline staviti u šerpicu, a temperaturu staviti na srednju ka jačoj. Dodati vodu i limunov sok. Konstantno mešati sve dok se maline potpuno ne rastope. Kada počne blago da vri, smanjiti temperaturu i dodati chia semenke i cimet. Mešati sve dok se džem ne zgusne. Skloniti sa ringle i umešati med.
Ovaj džem može da stoji u frižideru 3-4 dana.



Granola sa ražanim pahuljicama


 Potrebni sastojci:
  • Šolja ražanih pahuljica
  • 1/3 šolje semenki bundeve
  • 1/3 šolje suncokreta
  • 1/4 šolje lana
  • 1/3 šolje mixa seckanih badema i oraha
  • 1/4 kašikice morske soli
  • Kašikica cimeta
  • Kašikica vanila arome
  • 2 kašikice meda
  • 1/4 šolje suvog groždja
  • 1/4 šolje kokos mrvica
Granolu posužite, na primer, sa bademovim mlekom i svežim voćkicama. :)


Коментари

Популарни постови