Čoko keksići (bez brašna, jaja, mlečnih proizvoda i šećera)
Da li volite sočne, meke i čokoladne keksiće? Ako je odgovor da, onda je ovaj recept definitvo za vas! ;)
Bez brašna, jaja i bez šećera.. Glavni sastojak jesu leblebije. Ali se ni malo ne osete, da vam odmah kažem. :D U kombinaciji sa kikiriki puterom, pa crnom čokoladom... A ona se istopi! Preporuka je da ove kolačiće jedete tople!
Takodje mogu da kažem da su keksići bogati proteinima koji nam dolaze baš od leblebija i kikrikija.
Potrebni sastojci:
- 1+1/4 šolje kuvane leblebije (1 konzerva)
- 2 kašikice vanila arome
- 150ml (1/2 šolje+2 kašike) kikiriki putera - zamena bademov puter
- 60ml meda
- Kašikica praška za pecivo
- Prstohvat morske soli
- 1/2 šolje seckane crne čokolade
U blender ubaciti sve sem čokolade i izbledanti sve dok se sastojci ne sjedine. Ukoliko imate slabiji blender, izblendajte prvo leblebije, te onda dodajte ostale sastojke.
Smesa treba da bude lepljiva. U smesu umešati seckanu crnu čokoladu.
Keksiće vaditi većom kašikom, a još bolje kašikom za vadjenje sladoleda. Rukama formirati kuglice i poredjati ih na pleh koji je obložen peci papirom. Potom formirajte oblike keksića, samo pazite da ne budu tanki.
Peku se u prehodno zagrejanoj rerni 10 minuta na 180 stepeni. Posle 10 minuta, isključiti rernu, a keksiće ostaviti u toploj rerni još 5 minuta sa upaljenim ventilatorom.
*Posle 10 minuta obavezno proverite da li su keksići dovoljno pečeni.
Kada su gotovi, ostavite ih da se malo prohlade. Nisu kao klasični keksići, dosta su sočni i meki. I čokoladasti! ;) ;D Najlepši su kada su sveži, jer se tada čokolada topi, ali narednog dana ih možete podgrejati u mikrotalasnoj ili tosteru. Nema greške! :)
Čuvajte ih u zatvorenoj posudi, do nedelju dana.
Po želji ih servirajte sa još seckane crne čokolade i meda! :)
Odlična su i kao slatka užina za poneti!
Коментари
Постави коментар