Mafini sa čvarcima i tikvicom


E došlo je vreme da se potroše zalihe čvaraka! :)) Volite li ih? Ja ih obožavam i prava su mi zimska hrana. Malo jača! ;)


Ali ovi mafini su totalna suprotnost. Lagani su, aromatični i sočni.  A tikvica je dala poseban šmek. Za doručak, večeru, a zgodni su i kao obrok za poneti! :)




Potrebni sastojci:
  • 100g integralnog pšeničnog brašna
  • 100g ražanog brašna
  • Kašika mlevenog lana
  • 1 puna kašikica praška za pecivo
  • Kašikica morske soli
  • 2 jajeta
  • 150-200ml jogurta
  • 100g čvaraka
  • 1 manja tikvica
  • Semenke za posipanje: susam, lan, golica, suncokret 

*** Ukoliko niste ljubitelj čvaraka umesto njih možete da stavite sitno seckanu pečenicu, šunku, slaninicu, a možete i da napravite samo sa tikvicom. ***


U činiji prvo pomešati sve suve sastojke. Čvarke grubo naseckati i umešati u brašnaste sastojke. Potom narendati tikvicu i takodje umešati. (Nije je potrebno cediti)
Dodati jaja i jogurt. Jogurt dodajte sve dok se smesa fino je sjedini, a i sve zavisi od tikvice koliko će jogurta biti potrebno. Ne treba da bude ni previše tečna, a ni suva.
Dobro promešanu smesu kašikom vaditi i sipati u kalupe za mafine.
Nemojte sipati do vrha jer će narasti tokom pečenja. Posuti semenkama.


Peku se u prethodno zagrejanoj rerni 20-30 minuta na 180 stepeni.

Od ove količine sastojaka dobije se 12 mafina.


Inspiracija za recept mi je draga Jeka, tako da obavezno pogledajte i originalan recept kod nje na blogu.
http://jekinkapric.blogspot.com/2018/01/mafini-sa-cvarcima.html

Коментари

Популарни постови