Pita bez kora sa tikvicama i sirom



Omiljena prolećna većera? 
Prelako pitanje! Pa pita sa tikvicama, puuno paradajza, domaće suhomesnato i šolja jogurta. E, ovako nešto bi mogla da jedem svaki dan. ;)


Ovo je možda najlaganija pita ikada. Bez kora, sastojci se "smute", izliju i to je to. Lagana je, tako da uz nju svi idu dodaci, tj  prilozi. :)



Potrebni sastojci:
  • 5 jaja
  • 150g brašna (speltino; pšenično belo/integralno)
  • 2 kašikice mlevenog lana
  • 2 tikvice srednje veličine
  • 200g sitnog sira (punomasni, kravlji)
  • 3 kašike maslinovog ulja (45ml)
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • Kašikica morske soli (po ukusu)
  • Susam i kim za posip (po želji)
Tikvice izrendati, blago posoliti i ostaviti 15ak minuta. Nakon toga ih ocediti od tečnosti.

Jaja umutiti, te im dodati ulje, sir i dobro sjediniti. U posebnoj činiji izmešati suve sastojke i dodati im tikvicu. Ukoliko je niste potpuno ocedili od tečnosti, nema veze, lan će svakako pokupiti višak.


Deo sa tikvicama postepeno dodavati u činiju sa jajima. Dobro izmešati.


Smesu izliti u pleh srednje veličine koji je obložen peci papirom. Posuti sa susamom i kimom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 na 180 stepeni. Obavezno proverite čačkalicom da li je pita pečena.



Kada je gotova, sačekati da se malo prohladi te je onda seći.



Prijatno! :)


Коментари

Популарни постови