Ovseni voćni "krambl" (sa jagodama)



Totalno neobičan voćni krambl! :))
Ukoliko ste ljubitelj voćnih ukusa, obožavaćete i ovu poslasticu. Lako se pravi, a upravo ova poslastica može i da vam bude doručak, užina za poneti..
A ako dodamo kuglu sladoleda dobijamo savršen dezert. ;)



Ovde imamo 2 recepta u jednom, džem od jagoda možete i iskoristiti kao preliv za palačinke,toping za kašu, namaz.. Kombinacija je puno. :)

Potrebni sastojci: (Mera je šolja od 240ml)
  • 1 + 1/2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1 + 1/2 šolje ovsenog brašna (samleti pahuljice)
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 1/2 šolje otopljenog putera
  • Kašikica vanila arome
  • Kašikica cimeta
  • 1/3 kašikice mlevenog rogača
  • 1/3 kašikice morske soli
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1/4 šolje seckanih oraha
Sastojci za džem:
  • 2 šolje jagoda
  • 2 kašike meda
  • Kašikica vanila arome
  • Sok od 1/2 limuna
  • 3 kašikice griza
  • 2 lista nane (po želji)
U činiji pomešati ovsene pahuljice, brašno, šećer, cimet, so i prašak za pecivo. Potom dodati otopljen puter, vanila aromu i dobro izmešati.
Za pečenje je najbolje da koristite pliću i manju tepsijicu. Ja sam koristila manju zemljanu posudu, a odlična bi bila i đuveč tepsija.
Tepsiju obložiti peci papirom. 2/3 od smese prebaciti i dobro utisnuti, poravnati kako bi se dobila čvrsta kora. Ostaviti sa strane, a u ostatak smese dodati seckane orahe.


U manju šerpicu dodati jagode, med, vanila aromu, limunov sok, nanu i griz. Kuvajte na srednje/jakoj vatri uz konstatno mešanje, sve dok se jagode "ne raspadnu", a smesa ne počne da se zgušnjava. (Oko 10 minuta)

Sipajte džem od jagoda preko "kore". Ostatak od suve smese ravnomerno pospite preko džema.





Peći u prethodno zagrejanoj rerni 20-30 minuta na 180 stepeni. Obavezno proveravajte, kako ne bi gornji sloj zagoreo.

Kada je gotovo, krambl ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u fružider još oko 20ak minuta. To je možda najteži deo. :))) Kolač možete da napravite i uveče za ujutru, tako ćete biti sigurni da će se krambl potpuno ohladiti i stegnuti.

Ohlađene ih secite po želji.


*Umesto putera možete da korisitite kokosovo ulje
* Ovseno brašno možete da zamenite bademovim brašnom
*Krambl možete da jedete i topao, uz kuglu sladoleda, ali će se tada "raspadati", tačnije, neće moći da se seče, ali daleko od toga da neće biti ukusno. :D
*Umesto jagoda, možete koristiti bilo koje voće- maline, borovnice, breskve, kajsije, višnje...

P.s. Ja jedva čekam da ga napravim sa breskvama. :)))

Коментари

Популарни постови