Baba Ganoush i fallafel
Baba ganuš je namaz(pasta) od plavog patlidžana.
Vrlo jednostavno i brzo se pravi, a isto tako i pojede jer je mnogo ukusno. :) Namaz možete servirati uz krekere, kao umak za meso, sos za pastu, dresing za salatu... Ja sam ga ovog puta spremala uz falafele.
Potrebni sastojci za baba ganuš:
- 5 plavih patlidžana (srednje veličine)
- 2 kašike tahinija (susamova pasta)
- Kašika maslinovog ulja
- Kašika limunovog soka
- Čen belog luka
- 1/2 kašikice morske soli
(po želji možete dodati začine: kurkuma, crvena paprika, chili, kari...)
Patlidžane ispeći u rerni. Pre nego što ih stavite da se peku, na par mesta ih izbockajte sa viljuškom.
Oni se peku 30-45 minuta, sve zavisi od veličine.
Kada se ispeku, ostavite ih da se potpuno ohlade.
Ohlađenim patlidžanima oguliti koru, a "meso" ubaciti u blender sa ostalim sastojcima.
Izblendati sve dok se ne dobije jednolična i kremasta smesa.
Po potrebi dodati još soli ili začina po želji.
Od ove količine dobije se puna veća tegla.
Potrebni sastojci za falafel:
- 1 šolje sirove leblebije
- Manji crni luk
- 1/2 kašikice Harissa paste
- 2 kašikice seckanog svežeg peršuna
- Kašika limunovog soka
- Kašikica seckanog svežeg celera
- 2 kašike brašna (Speltino, ovseno..)
- Vodica u kojoj su se kuvale leblebije (9-10 kašika)
- Začini: Crvena paprika, beli luk u prahu, kurkuma, morska so, biber
- Kašika ulja od koštica grožđa (Za preliv)
Leblebije potopiti noć pre, a narednog dana ih skuvati u blago posoljenoj vodi. One se kuvaju oko 45 minuta.
Kada su gotove, ocediti ih od vode. Vodicu ostaviti sa strane.
U blender ubaciti sve sastojke sem brašna i vodice.
Izblendati par puta. Vodicu dodavati postepeno, kašiku po kašiku. Blendati sve dok se ne dobije smesa koja može da se formira. Ne treba da bude previše kremasto, sasvim je u redu i ako se leblebije nisu potpuno izblendale. :)
Smesu presuti u veću činiju i umešati brašno.
Od smese formirati željeni oblik (kuglice, pljeskavice, burgere) i redjati na pleh koji je obložen peci papirom.
Preliti ih uljem.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 150 stepeni, tj. dok se dobije zlatkasta boja.
Servirati uz Baba Ganoush: ;)
Коментари
Постави коментар