Baba Ganoush i fallafel




Baba ganuš je namaz(pasta) od plavog patlidžana.

Vrlo jednostavno i brzo se pravi, a isto tako i pojede jer je mnogo ukusno. :) Namaz možete servirati uz krekere, kao umak za meso, sos za pastu, dresing za salatu... Ja sam ga ovog puta spremala uz falafele.

Potrebni sastojci za baba ganuš:
  • 5 plavih patlidžana (srednje veličine)
  • 2 kašike tahinija (susamova pasta)
  • Kašika maslinovog ulja
  • Kašika limunovog soka
  • Čen belog luka
  • 1/2 kašikice morske soli
(po želji možete dodati začine: kurkuma, crvena paprika, chili, kari...)

Patlidžane ispeći u rerni. Pre nego što ih stavite da se peku, na par mesta ih izbockajte sa viljuškom.
Oni se peku 30-45 minuta, sve zavisi od veličine.
Kada se ispeku, ostavite ih da se potpuno ohlade.

Ohlađenim patlidžanima oguliti koru, a "meso" ubaciti u blender sa ostalim sastojcima.
Izblendati sve dok se ne dobije jednolična i kremasta smesa.
Po potrebi dodati još soli ili začina po želji.

Od ove količine dobije se puna veća tegla.


Potrebni sastojci za falafel:
  • 1 šolje sirove leblebije
  • Manji crni luk
  • 1/2 kašikice Harissa paste
  • 2 kašikice seckanog svežeg peršuna
  • Kašika limunovog soka
  • Kašikica seckanog svežeg celera
  • 2 kašike brašna (Speltino, ovseno..)
  • Vodica u kojoj su se kuvale leblebije (9-10 kašika)
  • Začini: Crvena paprika, beli luk u prahu, kurkuma, morska so, biber
  • Kašika ulja od koštica grožđa (Za preliv)
Leblebije potopiti noć pre, a narednog dana ih skuvati u blago posoljenoj vodi. One se kuvaju oko 45 minuta.
Kada su gotove, ocediti ih od vode. Vodicu ostaviti sa strane.

U blender ubaciti sve sastojke sem brašna i vodice.
Izblendati par puta. Vodicu dodavati postepeno, kašiku po kašiku. Blendati sve dok se ne dobije smesa koja može da se formira. Ne treba da bude previše kremasto, sasvim je u redu i ako se leblebije nisu potpuno izblendale. :)

Smesu presuti u veću činiju i umešati brašno.
Od smese formirati željeni oblik (kuglice, pljeskavice, burgere) i redjati na pleh koji je obložen peci papirom.
Preliti ih uljem.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 150 stepeni, tj. dok se dobije zlatkasta boja.

Servirati uz Baba Ganoush: ;)

 

Коментари

Популарни постови