Burgeri od pasulja
Slani kolači, vege burgeri, vege pljeskavice..
Sjani za doručak, ručak ili večeru, a takodje su zgodni i za poneti. Uz salatu, neki prilog kao što je kus kus, kinoa, proso.. Ili izmedju kajzerice ili 2 parčeta hleba. Uh! Koliko samo kombinacija. :)
Izaberite svoju omiljenu kombinaciju, a ja vam savetujem da ih isprobate uz domaći Gvakamole sos.
Osvežavajući sos uz začinjene burgere.. :)
Potrebni sastojci:
- Konzerva crvenog pasulja
- Manji crni luk
- 2-3 kašike seckanog svežeg peršuna
- Kašika limunovog soka
- Kašikica morske soli
- 1/2-1 kašikice belog luka u prahu
- 1/2 kašikice bibera
- 1/2 kašikice kumina
- 1/2 kašikice crvene paprike
- 1/4 kašikice kurkume
- 1/4 kašikice chili papričice
- 1 jaje
- 5 kašika ovsenog brašna (samleti ovsene pahuljice)
- 1/4 šolje samlevenih oraha
- Kašikica balsamika
- Kašika maslinovog ulja
- 2 kašike ulja za pečenje
Pasulj ocediti od vodice i dobro ga oprati.
Potom ga preručiti u činijiu. Izgnječiti ga viljuškom, te dodati sitno seckani crni luk i limunov sok. Dodati i peršun, te dobro izmešati.
U posebnoj činijici izmešati navedene začine, te i njih umešati.
Dodati jaje, balsamiko, maslinovo ulje.
Na kraju umešati brašno i mlevene orahe. Dobro izmešati i ostaviti da odstoji 5-10 minuta.
Kašikom vaditi od smese i fomirati burgere. Smesa treba da bude malo lepljiva. Od ove količine sam dobila 9 burgera.
***Burgere možete i da napunite sa kockicom feta ili mladog sira, ali i mocarelom***
Peći na srednje-jačoj temperaturi sa jedne strane, 5-6 minuta, te okrenuti i peći sve dok se ne zarumeni i sa druge strane.
Servirati npr. sa gvakamole sosom, kus kus-om i rukolom.
*Ukoliko želite posnu varijantu burgera umesto jajeta stavite zamenu za jaje: 1 kašika mlevenog lana (ili chia semenki)+3 kašike vode; dobro izmešajte i ostavite sa strane 10-15 minuta, tj sve dok e ne dobije jednolična i želatinasta tektura*
Avokado sos (Gvakamole):
- 1 zreliji avokado
- Sok od 1/2 limuna
- Kašika maslinovog ulja
- 10ak čeri paradajza (ili 1 običan)
- Morska so po ukusu
- Kašika seckanog svežeg peršuna
- Susam-opciono
Avokado oguliti i izgnječiti, a paradajz iseći na sitnije komadiće. Izmešati sve zajedno sa navedenim sastojcima.
Ili servirajte burgere sa, na primer, pastom, čeri paradajzom, maslinovim uljem i bosiljkom. ;)
P.S. U ovoj varijanti sam koristila umesto crnog luka, ljubičasti i moram da vam priznam da je ukus mnogo lepši sa crnim. :)
Prijatno i uživajte!
Коментари
Постави коментар