Burgeri od pasulja

 Slani kolači, vege burgeri, vege pljeskavice.. 

Sjani za doručak, ručak ili večeru, a takodje su zgodni i za poneti.  Uz salatu, neki prilog kao što je kus kus, kinoa, proso.. Ili izmedju kajzerice ili 2 parčeta hleba. Uh! Koliko samo kombinacija. :)

Izaberite svoju omiljenu  kombinaciju, a ja vam savetujem da ih isprobate uz domaći Gvakamole sos. 

Osvežavajući sos uz začinjene burgere.. :)

 

Potrebni sastojci:

  • Konzerva crvenog pasulja
  • Manji crni luk
  • 2-3 kašike seckanog svežeg peršuna
  • Kašika limunovog soka
  • Kašikica morske soli
  • 1/2-1 kašikice belog luka u prahu
  • 1/2 kašikice bibera
  • 1/2 kašikice kumina
  • 1/2 kašikice crvene paprike
  • 1/4 kašikice kurkume 
  • 1/4 kašikice chili papričice
  • 1 jaje
  • 5 kašika ovsenog brašna (samleti ovsene pahuljice)
  • 1/4 šolje samlevenih oraha
  • Kašikica balsamika
  • Kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike ulja za pečenje

Pasulj ocediti od vodice i dobro ga oprati.

Potom ga preručiti u činijiu. Izgnječiti ga viljuškom, te dodati sitno seckani crni luk i limunov sok. Dodati i peršun, te dobro izmešati. 

U posebnoj činijici izmešati navedene začine, te i njih umešati. 

Dodati jaje, balsamiko, maslinovo ulje. 

Na kraju umešati brašno i mlevene orahe.  Dobro izmešati i ostaviti da odstoji 5-10 minuta.

Kašikom vaditi od smese i fomirati burgere. Smesa treba da bude malo lepljiva. Od ove količine sam dobila 9 burgera.  

***Burgere možete i da napunite sa kockicom feta ili mladog sira, ali i mocarelom***

Peći na srednje-jačoj temperaturi sa jedne strane, 5-6 minuta, te okrenuti i peći sve dok se ne zarumeni i sa druge strane. 

Servirati npr. sa gvakamole sosom, kus kus-om i rukolom. 


*Ukoliko želite posnu varijantu burgera umesto jajeta stavite zamenu za jaje: 1 kašika mlevenog lana (ili chia semenki)+3 kašike vode; dobro izmešajte i ostavite sa strane 10-15 minuta, tj sve dok e ne dobije  jednolična i želatinasta tektura*



Avokado sos (Gvakamole):

  • 1 zreliji avokado
  • Sok od 1/2 limuna
  • Kašika maslinovog ulja
  • 10ak čeri paradajza (ili 1 običan)
  • Morska so po ukusu
  •  Kašika seckanog svežeg peršuna
  • Susam-opciono

 Avokado oguliti i izgnječiti, a paradajz iseći na sitnije komadiće. Izmešati sve zajedno sa navedenim sastojcima. 



 Ili servirajte burgere sa, na primer, pastom, čeri paradajzom, maslinovim uljem i bosiljkom. ;)




P.S. U ovoj varijanti sam koristila umesto crnog luka, ljubičasti i moram da vam priznam da je ukus mnogo lepši sa crnim. :)


Prijatno i uživajte!

Коментари

Популарни постови