Palačinke sa pireom od dunje (+ recept za pire)

 Pitam se.. Kako to da ranije nisam spremala nešto slatko od dunje? A verovali ili ne, u ovom periodu godine, mama non stop donosi sa vikendice domaće.. Prelepe i mirisne. Uvek budu samo dekoracija na stolu, jer su, složićete se sa mnom kada kažem, veoma dekorativne. :D

Par dana su stojale na tanjiru i ja odlučih da ih iskoristim i napravim neki namaz.  I eto, pitam se još uvek kako to ranije nisam uradila.


 

I sigurno ću ovaj pire da pravim sve dok ima dunja, jer je mnogo ukusan i sladak. Idemo prvo na kratak recept za pire, pa prelazimo naaa PALAČINKE! :))

 

Potrebni sastojci za pire od dunje: (1 veća i 1 manja tegla)

  • 3 veće dunje
  • 15 urmi
  • Kašikica vanila arome
  • Sok od 1/2 limuna

Dunje dobro oprati i hrapavom stranom od sundjera skinuti dlačice. Iseći ih na kockice i staviti u veću šerpu zajedno sa navedenim sastojcima. Vodu nasuti tek toliko da prekrije dunje.

Kuvati 20ak minuta, tj sve dok dunje ne budu meke i skroz skuvane. Kada su skuvane, ocediti ih od viška vode. Ostaviti šoljicu vode u kojoj su se kuvale, a obavezno sačuvajte i pulpu koja ostane na cedki.

Ohladjene ubaciti u blender i blendati sve dok se ne dobije jednolična i kremasta smesa, a vodu dodati po potrebi. 

 

Palačinke od ovog pirea su baš posebne, Sočne i meke, umereno slatke..


Potrebni sastojci za palačinke: (6 srednjih palačinki)

  • 2 jajeta 
  • 1/2 šolje (120ml) pirea od dunje
  • 5 kašika ovsenog  brašna (speltino, pšenično, ječmeno, heljdino..)
  • 1/2 kašikice praška za pecivo
  • Prstohvat morske soli
  • Kašika mleka
  • Kašikica kokosovog ulja za pećenje

Jaja umutiti viljuškom. Dodati pire i dobro sjediniti. Potom dodati brašno, prašak za pecivo i so. 

Na kraju sipati kašiku mleka. Smesu ostaviti da odstoji 2-3 minuta. 

Tiganj zagrejati i premazati sa uljem. Kašikom vaditi od smese i formirati palačinke željene veličine.

Kada se odozgo pojave mehurići, tada okrenite palačinku, smanjite temperaturu i dopecite sa druge strane.

Po želji u toku pečenja po palačinkama možete da pospete tostiranu heljdu, ili neki sitno seckani orašasti plod, kako bi dobili i krckav efekat. ;)

Palačinke obogatite sa omiljenim topinzima i  voćem.


 Ja sam palačinke dodatno premazala sa malo pirea, dodala med, kikirki puter, bananu, kivi, malo oraha, tostirane heljde i kokos mrvice. 

... a nana je obavezna dekoracija. Ehh.. Što je nema cele godine. :)))


P.S. Pire od dunje možete da iskoristite i kao toping za granolu, ovsenu kašu, griz.. Možete takodje i da ga umešate u kaše. Varijanti je mnogo. :)


Uživajte i prijatno. :)


 

Коментари

Популарни постови