Kolač uz kafu ili čaj
Razmišljam kako da nazovem ovaj kolač.. Kolač sa suvim grožđem? Ne.. Kolač sa pekmezom? Ne..
Razmišljam.. Ovaj kolač mi je idealan uz poslepodnevnu kafu ili čaj. Nazvaću ga baš tako, kolač uz kafu ili čaj! ;)
Pravi se baš jednostavno, a pored suvog grožđa, kolač možete da obogatite sa dodacima po želji-seckani orašasti, seckana crna čokolada, a umesto suvog grožđa možete da stavite suvo voće po izboru.
Potrebni sastojci: (Mera je šolja od 240ml)
- 2 šolje speltinog brašna
- Šolja smeđeg šećera (Braon/kokosov/običan...)
- 2 kašikice praška za pecivo
- 1/4 kašikice morske soli
- Kašikica mlevenog đumbira
- Kašikica mlevenog rogača
- 1+1/2 kašikica cimeta
- 1/2 kašikice muskatnog oraha
- Šolja suvog grožđa
- 240ml mleka
- 60ml ulja od koštica grožđa (Zamena može biti i otopljeno kokosovo ulje ili puter)
- Kašika vanila arome
- 1 jaje
- 5 kašika pekmeza od kajsije (Ili pekmez po izboru)
- 5-6 kašika mlevenih pečenih lešnika ( ili oraha)
+istopljena crna čokolada za toping i dodatni ugođaj ;)
Postupak:
Mokre sastojke postepeno dodati suvim, lagano mešajući.
I to je to. Ovaj kolač može da se nazove i smuti, izlij, dekoriši kolač! :D
Ja sam smesu izlila u manji i dublji okrugli pleh. Ovde se sad možemo igrati sa oblicima i formom kolača.
Smesu možete izliti u pleh za hleb, može takodje da se izlije i u pliću tepsiju, te tako da imamo "niži" kolač. :) Ono što je bitno jeste da se prati vreme pečenja.
E, da ja sad završim pisanjem recepta! :))
Smesu izliti u pleh koji je obložen peci papirom, te ga peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 180 stepeni.
Kada je gotov, kolač izbockajte sa čačkalicom ili viljuškom, te ga vrućeg premažite sa pekmezom.
Ostaviti ga da se ohladi, te ga onda seći i posuti sa mlevenim lešnicima.
Nemojte da izostavite i toping od crne čokolade. :)
A ukoliko volite možete da ga poslužite uz grčki jogurt, kiselu pavlaku..
Ja sam ovde pomešala grčki jogurt sa još malo pekmeza od kajsije. :)
Uživajte. :)
Коментари
Постави коментар