Vegan banana bread


Najbolji mogući način da se iskoriste zrele banane jeste da napravite banana hleb. :)  Već se jedan recept nalazi na blogu https://healthylifeana.blogspot.com/2019/11/banana-hleb-kolac.html, ali sam htela da napravim i  posnu/vegansku verziju. Bez jaja, mlečnih proizvoda, bez ulja.. Verujem da će nekome značiti. :)



Moram da priznam da mi je ova verziju mnogo lepša i ukusnija. Tačnije, sočnija! :)) A priprema je takodje više nego jednostavna, smutite sve u jednoj činiji, izlijete u pleh i to je to. Ovakvi recepti su mi omiljeni. ;)

Potrebni sastojci:
  • Šolja speltinog brašna
  • Šolja ovsenog brašna
  • 2 kašike mlevenog lana
  • Kašikica praška za pecivo
  • Kašikica sode bikarbone
  • 2 kašikice cimeta (Po ukusu, ja volim kada dominira ukus cimeta)
  • Prstohvat morske soli
  • Kašika vanila arome
  • 3 (pre)zrele manje banane + 1 za dekoraciju
  • Šolja bademovog mleka (Mleko po želji! Biljno ili životinjsko ukoliko ne postite ili niste vegan)
  • 2 pune kašike kikiriki putera (Zamena- bademov puter. Koristim domaći puter bez dodatog ulja)
  • 1/4 šolje oraha ( Možete dodati bilo koje druge orašaste, ili seckanu crnu čokoladu)
  • 1/4 šolje sušenih brusnica (Ili suvo grožđe, seckane urme..)
  • 2 kesice stevije (Zasladjivač po želji, možete i da izostavite ukoliko ne volite previše slatko, jer je kolač i bez zasladjivača slatkast) 
 *** Mera je šolja od 240ml.
*** Ukoliko želite gluten free verziju, možete da stavite sve ovseno brašno, ali se podrazumeva da na pakovanju brašna ili pahuljica piše da je bez glutena


U većoj činiji izmešati sve suve sastojke. Bananu dobro izgnječiti i dodati u činiju zajedno sa vanilom i puterom od kikirikija. Polako sipati mleko, konstantno mešajući. Smesa treba da bude gušća i lepljiva. Na kraju umešati seckane orahe i brusnice.

Smesu presuti u srednji pleh za hleb koji je obložen peci papirom. Bananu preseći na pola i dobro utisnuti na vrh. Posuti cimetom, po želji. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni 40-50 minuta (vreme pečenja zavisi od rerne) na 180 stepeni.

Pre sečenja, hleb ostaviti da se ohladi, te ga onda servirati! :)




Predlog serviranja: Kikiriki puter i nar

Коментари

Популарни постови