Pizza za svaki dan (+ideje kako još možete da iskoristite testo)

 

Pizza za svaki dan, a i za bilo koji obrok? Doručak, ručak ili večera? Zvuči sjajno zar ne? :D

 

Često se našalim i kažem, da me neko probudi u sred noći i ponudi sa parčetom pice, ne bih odbila! :D

Zaista obožavam picu, ali složićete se samnom da ona baš i nije hrana za svaki dan. Zato sam ja osmislila "picu za svaki dan", koju mi, ljubitelji iste, možemo da jedemo kada god nam se ona i jede. :D 

Na blogu već postoji Recept za klasičnu picu i za picu sa integranim testom, ali malo je drugačije priprema. Pica za svaki dan ne sadrži kvasac, te nije potrebno ništa čekati.
 


*Mera je šolja od 240ml

Potrebni sastojci:

  • 1/2 šolje speltinog brašna
  • 1/2 + 1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna (+za doradu)
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • Kašikica morske soli
  • Kašikica stevije (ili zasladjivač po izboru; smedji, braon, kokosov šećer.. A možete i da izostavite, ja volim kada u testo dodam i malo zasladjivača :)
  • 3 kašike maslinovog ulja (45ml)
  • 1/2 šolje jogurta  (120ml)
  • 1/2 šolje kisele vode (120ml)

Za nadev: 

  • 3-4 kašike paradajz pelata
  • 2-3 šnite slanine
  • Šolja narendanog mocarela sira
  • 1/3 šolje kukuruz šećerca
  • 3-4 većih šampinjona
  • +origano, susam i lan za posip (opciono)

+rukola, masline..

 

U većoj činiji pomešati speltino brašno, 1/2 šolje pšeničnog brašna, prašak za pecivo , so i steviju. Potom dodati mokre sastojke i dobro sjediniti. Ja sam dodala i malo svežeg ruzmarina u testo. :) Poklopiti i ostaviti sa strane. 

Testo nek odstoji, dok pripremamo nadeve. :)

Sir narendati, a slaninu i šampinjone iseckati. 

 Potom u činiju sa testom postepeno dodavati drugu polovinu brašna. Dok dodajete brašno, špatulom konstatno mešajte.


Smesa će biti dosta lepljiva, ali baš takva i treba da bude. Potom dobijeno testo preručite na radnu površinu i postepeno dodavajte brašno, ali ovog puta mesimo rukama. 

Brašno dodajte sve dok se ne formira glatko testo koje može da se razvuče.



I to je to.
Razvucite testo i preručite u okrugli pleh za picu. 

Testo premažite sa pelatom, dodajte sir, seckane šampinjone, slaninicu, kukuruz, pospite origanom,  a lan i susam pospite po krajevima.




Naravno, ovo je samo ideja za filovanje, možete da je obogatite sa čime god volite i želite. :)

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni 15-20 minuta.

Za dodatni ugodjaj, služite sa rukolom i maslinama.


Prijatno. :)


A evo i još ideja kako možete da iskoristite testo. 

Možete da napravite pogačice/kajzerice koje su vrlo ukusne i praktične. Možete napraviti sendvič, možete ih poslužiti uz bilo koji obrok, a i idealne su za poneti.


Testo zamesite isto kao i za picu, a od dobijenog napraviti 10 loptica, te ih oblikovati u formu pogačica.





Jedno jaje umutiti, te premazati svaku pogačicu. Posuti sa susamom i lanom, ili semenkama po želji.
 

Peći u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta na 180 stepeni. 
 
 



Ili napravite možda rolat sa sirom. :)

 
Testo koje ste zamestili podelite na dva dela i dobro razvucite. 
 
Potrebni sastojci za fil:
  •  300g sitnog sira
  • 1/2 jajeta
  • Nekoliko lomljenih oraha
  • Kašikica morske soli
Sastojke sjediniti i filovati razvučeno testo.  Pažljivo ga urolati. Premazati ga sa ostatkom jajeta, te posuti sa susamom i lanom. 




Peći u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.


Služiti uz, na primer, ajvar i masline. :)







Коментари

Постави коментар

Популарни постови