Pizza za svaki dan (+ideje kako još možete da iskoristite testo)
Pizza za svaki dan, a i za bilo koji obrok? Doručak, ručak ili večera? Zvuči sjajno zar ne? :D
Često se našalim i kažem, da me neko probudi u sred noći i ponudi sa parčetom pice, ne bih odbila! :D
Zaista obožavam picu, ali složićete se samnom da ona baš i nije hrana za svaki dan. Zato sam ja osmislila "picu za svaki dan", koju mi, ljubitelji iste, možemo da jedemo kada god nam se ona i jede. :D
Na blogu već postoji Recept za klasičnu picu i za picu sa integranim testom, ali malo je drugačije priprema. Pica za svaki dan ne sadrži kvasac, te nije potrebno ništa čekati.
*Mera je šolja od 240ml
Potrebni sastojci:
- 1/2 šolje speltinog brašna
- 1/2 + 1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna (+za doradu)
- 2 kašikice praška za pecivo
- Kašikica morske soli
- Kašikica stevije (ili zasladjivač po izboru; smedji, braon, kokosov šećer.. A možete i da izostavite, ja volim kada u testo dodam i malo zasladjivača :)
- 3 kašike maslinovog ulja (45ml)
- 1/2 šolje jogurta (120ml)
- 1/2 šolje kisele vode (120ml)
Za nadev:
- 3-4 kašike paradajz pelata
- 2-3 šnite slanine
- Šolja narendanog mocarela sira
- 1/3 šolje kukuruz šećerca
- 3-4 većih šampinjona
- +origano, susam i lan za posip (opciono)
+rukola, masline..
U većoj činiji pomešati speltino brašno, 1/2 šolje pšeničnog brašna, prašak za pecivo , so i steviju. Potom dodati mokre sastojke i dobro sjediniti. Ja sam dodala i malo svežeg ruzmarina u testo. :) Poklopiti i ostaviti sa strane.
Testo nek odstoji, dok pripremamo nadeve. :)
Sir narendati, a slaninu i šampinjone iseckati.
Potom u činiju sa testom postepeno dodavati drugu polovinu brašna. Dok dodajete brašno, špatulom konstatno mešajte.
Smesa će biti dosta lepljiva, ali baš takva i treba da bude. Potom dobijeno testo preručite na radnu površinu i postepeno dodavajte brašno, ali ovog puta mesimo rukama.
Brašno dodajte sve dok se ne formira glatko testo koje može da se razvuče.
I to je to.
Testo premažite sa pelatom, dodajte sir, seckane šampinjone, slaninicu, kukuruz, pospite origanom, a lan i susam pospite po krajevima.
Naravno, ovo je samo ideja za filovanje, možete da je obogatite sa čime god volite i želite. :)
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni 15-20 minuta.
Za dodatni ugodjaj, služite sa rukolom i maslinama.
Prijatno. :)
A evo i još ideja kako možete da iskoristite testo.
Možete da napravite pogačice/kajzerice koje su vrlo ukusne i praktične. Možete napraviti sendvič, možete ih poslužiti uz bilo koji obrok, a i idealne su za poneti.
Testo zamesite isto kao i za picu, a od dobijenog napraviti 10 loptica, te ih oblikovati u formu pogačica.
Jedno jaje umutiti, te premazati svaku pogačicu. Posuti sa susamom i lanom, ili semenkama po želji.
Ili napravite možda rolat sa sirom. :)
- 300g sitnog sira
- 1/2 jajeta
- Nekoliko lomljenih oraha
- Kašikica morske soli
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.
Služiti uz, na primer, ajvar i masline. :)
Savršeno! Hvala ! 🥰
ОдговориИзбриши