Čili kari od crvenog sočiva

 

 Kada nekome spomenem sočivo, bilo crveno, bilo zeleno, velika većina ljudi me čudno pogleda i pita me. Pa Ana, kako možeš to da jedeš. Onda sledi moje pitanje, da li ste ga nekada probali?

Odgovor je uvek "NE". E onda mi bude sve jasno. :)) 

Sočivo je namirnica koja dopušta razne kombinacije ukusa, priloga.. A isto tako nikada ne može da dosadi! ;)


 

Dolazi nam sve hladnije vreme, te su ovakva variva puna začina i povrća baš i idealna za ovaj period. 

Čili kari od crvenog sočiva je definitivno moj novi omiljeni recept za sočivo.  



Kremast, prepun arome od beloga luka, djumbira, chili papričice, pa sve sa kombinacijama začina.. Uz belu rižu i somun lepinju imaćete osećaj kao da ste u Indiji.. ili Tajlandu :D

Pravi se za svega 45k minuta, sa sve pripremom, ako ne i manje, tako da je ovaj kari idealan, kako za ručak, tako i za večeru. 

Ja ovakva jela uvek pravim za 2 dana, tj za 4 porcije.




Potrebni sastojci:

  • Kašika ulja od koštica grožđa (ili neutralo ulje koje inače koristite)
  • 3 čena beloga luka
  • 1 manja ljuta papričica
  • Kašikica izrendanog djumbira
  • 1+1/2 kašikice kari praha
  • Kašikica kumina
  • Kašikica crvene paprike
  • 1/3 kašikice kurkume
  • 1/3 kašikice chili papričice
  • 1/3 kašikice bibera
  • 1/3 kašikice morske soli
  • Šolja crvenog sočiva
  • 2 šolje vode
  • 1/2 soka od limuna
  • 250ml gustog i punomasnog kokosovog mleka
  • 1/2 konzerve pelata (200g)
  • Šaka seckanog svežeg peršuna

 U manjoj posudici izmešati sve navedene začine. (kari, kurkuma, chili, crvena paprika, kumun, so biber)


 

Crveno sočivo dobro oprati i ostaviti sa strane.

U veći i dublji tiganj ili šerpu sipati ulje. Temperaturu ringle staviti na srednju. Kada se ulje zagreje, dodati sitno seckani beli luk i djumbir. Pržiti ih oko 2 minuta  i paziti da luk ne zagori. Ljutoj papričici odstraniti semenke, te je iseći na sitno i dodati u tiganj. Propržiti sve zajedno 30sec-1min.

Dodati začine i dobro promešati. Kuvati sve dok ne zamiriše, dovoljno je 30sec-1min. Začini jako lako zagoru, tako da pazite da temperatura ringle ne bude jaka.

 Sipati vodu i izmešati. Dodati sočivo i paradajz. Temperaturu ringle pojačati. Kada počne da vri, temperaturu smanjiti i poklopiti. Kuvati 15ak minuta, tj dok sočivo dovoljno ne omekša. Povremeno mešati, te ukoliko je potrebno, dodati još malo vode.

Posle 15ak minuta, sipati kokosovo mleko, limunov sok, dodati još soli i bibera po ukusu i seckani peršun. 

Poklopiti i ostaviti da se kuva još 5-10 minuta, sve dok kari ne bude dovoljno kremast.


I to je to. :)

Recept je dosta jednostavan. Bitno je samo da u početku temperatura ringle ne bude jaka. I sve se svodi na pojačavanje/smanjivanje iste.


Servirati sa prilozima po želji, a moja preporuka jeste da servirate uz belu rižu, somun lepinju i još svežeg peršuna.

 


Prijatno. :)


*** Ukoliko ne volite ljuto izostavite ljutu chili papričicu.

***Ukoliko volite ljutkasto izostavite začin chili.

***Savet je da koristite baš kokosovo mleko i to punomasno, jer ukoliko ga izostavite kari će biti previše jak.

Zamena može biti pavlaka za kuvanje, kiselo mleko, grčki jogurt. Ali kokosovo mleko daje posebnu aromu.

*** 3-4 minuta pred kraj kuvanja možete da umešate svež španat i da tako jelo dodatno obogatite.

***Ulje možete da koristite po izboru, moj je savet da ono bude neutralno. Takodje možete napraviti i varijantu bez ulja, samo pre prženja luka stavite 1-2 kašike vode.


Još nekoliko recepata sa sočivom koji bi vam se mogli dopasti:

Crveno sočivo na najjednostavniji način

Čorbica od zelenog sočiva 

Коментари

Постави коментар

Популарни постови